Hyppää sisältöön

Yksityisten perusopetuksen järjestäjien kotikuntakorvaus nousee

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 13.31
Tiedote

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettua lakia ja perusopetuslakia muutetaan. Yksityisten perusopetuksen järjestäjien osalta kotikuntakorvaus nostetaan 100 prosenttiin nykyisestä 94 prosentista. Valtioneuvosto antoi torstaina 10.10. asiaa koskevat esitykset.

Yksityisten opetuksen järjestäjien kotikuntakorvauksen prosenttiosuuden korottaminen kasvattaa kuntien kotikuntakorvausmenoja. Muutoksen vuosikustannus kunnille on arviolta 10,4 miljoonaa euroa ja valtiolle noin 0,5 miljoonaa euroa eli yhteensä noin 10,9 miljoonaa euroa.

Jatkossa yksityisillä perusopetuksen järjestäjillä on myös lakisääteinen velvollisuus järjestää perusopetuslain mukaista erityistä tukea. Uudistuksella yhdenmukaistetaan tuen järjestämistä kuntien kanssa. 

Esityksellä arvioidaan olevan positiivisia vaikutuksia yksityisissä kouluissa opiskeleviin oppilaisiin, sillä heillä olisi jatkossa oikeus erityiseen tukeen ja siihen sisältyviin tukitoimiin. Oppilaille varmistetaan erityisopettajan ja erityisluokanopettajan antama opetus.

Valtion kouluilla ja yliopistojen harjoittelukouluilla ei edelleenkään olisi lakisääteistä velvollisuutta erityisen tuen järjestämiseen.

Uudistus on osa pääministeri Orpon hallituksen hallitusohjelmaa. Esitys liittyy valtion vuoden 2025 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. 

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2025. Eduskuntakäsittelyssä huomioidaan perusopetuksen tuen uudistusta koskeva hallituksen esitys, jonka on tarkoitus tulla voimaan samaan aikaan.

Lisätietoja: hallitusneuvos Marjaana Larpa, puh. 02953 30480

Koulutus Osaava Suomi Yleissivistävä koulutus