Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Oikeusministeri Henriksson: EU on sitoutunut tukemaan Ukrainaa sotarikosten selvittämisessä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 27.1.2023 17.52
Tiedote

Ukrainan on saatava kaikki mahdollinen apu Venäjän sotarikosten selvittämiseen. EU:n jäsenvaltiot ovat tässä Ukrainan tukena, ja EU:n käytössä olevia mekanismeja tulee hyödyntää täysimääräisesti, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi tänään Ruotsin EU-puheenjohtajakauden epävirallisessa oikeusministerikokouksessa Tukholmassa.

Ukrainan viranomaiset ovat vastaanottaneet tähän mennessä kymmeniä tuhansia sotarikoksiin liittyviä ilmoituksia. Ukrainan syyttäjälaitos tutkii jo tuhansia tapauksia.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja järkyttävät sotarikokset rikkovat räikeästi kansainvälistä oikeutta. Tämä on saatava loppumaan välittömästi. Sotarikolliset on saatettava vastuuseen teoistaan. Tähän on myös Suomi yhdessä muiden EU-maiden kanssa sitoutunut, Henriksson sanoi.

Kokoukseen osallistui myös Ukrainan oikeusministeri Denys Maliuska etäyhteyden välityksellä. 

Kokouksessa ministerit keskustelivat, miten EU-maiden kokemuksia aiemmista kansainvälisistä rikoksista nostetuista syytteistä voitaisiin hyödyntää Ukrainan tapauksessa. Lisäksi ministerit keskustelivat siitä, miten EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virasto Eurojust voi tiivistää yhteistyötä Ukrainan kanssa. Eurojustille on aiemmin tänä vuonna annettu uudet valtuudet analysoida ja säilyttää kansainvälisiin rikoksiin liittyviä todisteita. Eurojustissa toimii myös yhteinen tutkintaryhmä, johon Ukraina, joukko EU:n jäsenvaltioita ja Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC osallistuvat.

– On tärkeää, että todisteita kaikista Ukrainassa tehdyistä kansainvälisistä rikoksista kerätään mahdollisimman nopeasti ennen kuin aika heikentää niiden näyttöarvoa. Ukrainalle on syytä antaa kaikki sen tarvitsemansa apu rikosten tutkintaan. On tärkeää, että Eurojust käyttää uusia toimivaltuuksiaan. Viranomaisten on myös käytävä vuoropuhelua sotarikoksia dokumentoivien kansalaisjärjestöjen kanssa.

Kokouksen aiheena olivat lisäksi oikeusviranomaisten toimet järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Ministerit keskustelivat muun muassa Eurojustin roolista järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

– Meidän on varmistettava, että järjestäytyneen rikollisuuden torjunta on EU:n prioriteetti. Ruotsi on nostanut aiheen näkyvästi puheenjohtajakautensa agendalle, ja annan sille täyden tukeni. EU-maat voivat oppia toisiltaan hyviä käytäntöjä rikollisuuden torjunnassa. Myös Suomessa on tärkeää tuntea muissa maissa käyttöön otettuja uusia keinoja. On ensiarvoisen tärkeää, että EU on myös jatkossa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden unioni, Henriksson painotti. 
 
Lisätietoja:
erityisavustaja Anita Westerholm, p. 0295 150 051, [email protected]
yksikönpäällikkö Eeva Aittoniemi, EU- ja kansainväliset asiat, p. 0295 150 170, [email protected]

 
Sivun alkuun