Hyppää sisältöön

EU:n digitaalisella matkustusasiakirjalla tehostettaisiin rajatarkastuksia ja sujuvoitettaisiin matkustamista

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2024 14.44
Tiedote

Euroopan komissio ehdottaa uutta EU:n digitaalista matkustussovellusta, johon matkustajat voisivat luoda ja tallentaa muun muassa digitaalisen matkustusasiakirjansa. Hallitus informoi eduskuntaa kirjelmällä komission ehdotuksista 19.12.

Pelkästään vuonna 2023 tehtiin lähes 600 miljoonaa ulkorajojen rajanylitystä. Rajatarkastusten nopeuttaminen ja matkustamisen sujuvoittaminen on siis tarpeen. Samalla on säilytettävä korkea turvallisuustaso ja varmistettava, että jokainen matkustaja tarkastetaan.

Digitaalinen matkustusasiakirja olisi digitaalinen versio fyysisestä passista

Digitaalinen matkustusasiakirja olisi digitaalinen versio passin tai henkilökortin tiedoista. Se sisältäisi samat tiedot kuin passin tai henkilökortin siru, myös haltijan kasvokuvan, mutta ei sormenjälkiä. Digitaalisen matkustusasiakirjan voisi tallentaa omaan matkapuhelimeensa. Sen käyttöönotto olisi matkustajalle vapaaehtoista eikä se maksaisi mitään.

Sekä EU:n että EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset voisivat toimittaa digitaalisen passinsa tai henkilökorttinsa tarkastettavaksi jo ennen matkaa matkustaessaan EU:hun tai sieltä pois. Näin voitaisiin varmistaa matkustajille sujuvampi ja nopeampi rajanylitys.

Viranomaisten toiminnan tehostaminen parantaisi turvallisuutta

Digitaalinen matkustusasiakirja tehostaisi rajatarkastuksia. Ennakkotarkastuksen ansiosta rajavalvontaviranomaiset voisivat keskittää aikansa ja resurssinsa rajat ylittävien rikollisten ja laittomien maahantulijoiden salakuljetuksen havaitsemiseen.

Viranomaisten olisi helpompi todentaa matkustusasiakirjojen aitous, mikä heikentäisi mahdollisuuksia käyttää väärennettyjä asiakirjoja tai kulkea rajojen yli jäämättä kiinni. Näin digitaalinen matkustusasiakirja parantaisi myös Schengen-alueen turvallisuutta.

Tulevaisuudessa EU-kansalaisille digitaalinen lompakko

Ehdotukset liittyvät myös sellaisen eurooppalaisen digitaalisen identiteetin lompakon perustamiseen, johon digitaalinen passi ja henkilökortti voidaan tallentaa digitaalisen ajokortin, digitaalisten lääkemääräysten ja muiden digitaalisten asiakirjojen ohella.

Tavoitteena on digitalisoida julkisia palveluja ja tarjota kaikille unionin kansalaisille mahdollisuus digitaaliseen tunnistautumiseen vuoteen 2030 mennessä. Myös EU:n digitaalinen matkustussovellus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2030.

Ehdotuksilla toteutetaan vuonna 2021 hyväksyttyä Schengen-strategiaa, jossa sitouduttiin jatkamaan menettelyjen digitalisointia ulkorajoilla. 

Lisätietoja:
rajaturvallisuusasiantuntija Jouni Lahtinen, p. 0295 421 134, [email protected]