Hyppää sisältöön

Rajavartiolainsäädännön muutostarpeita koskeva arvio lausunnolle

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2022 10.37
Uutinen

Sisäministeriö on lähettänyt lausunnolle arviomuistion rajavartiolainsäädännön toimivuudesta ja kehittämistarpeista.  Sen tarkoituksena on varmistaa rajavartiolainsäädännön toimivuus muuttuvassa toimintaympäristössä. Mahdollisia kehittämistarpeita on tunnistettu erityisesti rajojen valvonnassa, Rajavartiolaitoksen rikostorjunnassa ja henkilöstöasioissa. Lausuntokierros kestää 11.4.2022 asti.

Osittain samanaikaisesti arvion kanssa sisäministeriössä valmisteltiin selvitys varautumisesta muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen. Selvityksessä tarkasteltiin sisäasiainhallinnon normaaliolojen lainsäädäntöä ja sen muutostarpeita. Selvityksessä todettiin, että Rajavartiolaitoksella on voimassa olevan lainsäädännön perusteella käytössään useita toimivaltuuksia, joilla voidaan vastata myös muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen. 

Eräitä lainsäädännön kehittämistarpeita todettiin kuitenkin olevan tarkoituksenmukaista selvittää edelleen. Näitä on sisällytetty nyt lausuntokierrokselle lähetettyyn arviomuistioon. 

Lisätietoja:
hallitusneuvos Sanna Palo p. 0295 421 000, [email protected]