Sisäministeri Mikkonen osallistuu Euroopan komission kiintiöpakolaisfoorumiin – uudelleensijoittamista on jatkettava myös kriisiolosuhteissa
Euroopan komissio järjestää tiistaina 29.11. videoyhteydellä korkean tason keskustelutilaisuuden, jonka aiheena on kiintiöpakolaisten vastaanotto ja sen edistäminen sekä työperusteiset täydentävät väylät pakolaisille. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Krista Mikkonen.
Komissio on korostanut uudelleensijoittamisen eli kiintiöpakolaisten vastaanottamisen merkitystä erityisesti Syyrian, keskisen Välimeren ja Afganistanin tilanteisiin vastattaessa.
-Humanitäärinen tilanne Afganistanissa on surkea. Samaan aikaan, kun toimitamme humanitääristä apua Afganistaniin ja sen naapurimaihin, meidän on jatkettava kansainvälisen suojelun tarjoamista afgaanipakolaisille. Tämän vuoden pakolaiskiintiössä Suomi vastaanottaa 600 afganistanilaista pakolaista Iranista, kertoo ministeri Mikkonen.
Miljoonat ukrainalaiset ovat hakeneet suojelua EU-maista
Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan miljoonat ukrainalaiset ovat hakeneet suojelua EU-maista. Myös turvapaikanhakijoiden määrät ovat olleet kasvussa EU:ssa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on ollut huolestunut siitä, että Ukrainan tilanne vie huomion maailman muilta edelleen jatkuvilta pakolaistilanteilta. Haastavasta tilanteesta huolimatta on perusteltua jatkaa tasapainoista uudelleensijoittamispolitiikkaa ja tarjota pakolaisille turvallisia laillisia väyliä.
Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia jo 1970-luvulta alkaen. Vastaanottoa pystyttiin jatkamaan myös koronapandemian aikana.
-Viime vuodet ovat osoittaneet, että kiintiöpakolaisohjelmien tulee olla kriisivarmoja. On tärkeää, että voimme tarjota laillisia ja turvallisia väyliä apua tarvitseville ihmisille myös haastavissa olosuhteissa. Esimerkiksi pandemian aikana kiintiöpakolaiset valittiin etäyhteyksin toteutettavien haastattelujen perusteella, Mikkonen toteaa.
- Suomi on nostanut pakolaiskiintiötään hallitusohjelman mukaisesti. Kiintiöpakolaisjärjestelmällä on tärkeä rooli Suomen pyrkiessä tekemään osansa maailman hädänalaisimpien ihmisten auttamiseksi, hän jatkaa.
Keskustelutilaisuuteen osallistuvat muun muassa sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sekä UNHCR:n pääjohtaja Filippo Grandi. Suurin osa EU-maista on edustettuna tilaisuudessa.
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Mirka Eirola, p. 0295 488 383, [email protected]
erityisavustaja Tiina Kivinen, p. 050 566 19 22, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)