Hyppää sisältöön

Sisäministerit keskustelevat Ukrainan pakolaisten auttamisesta - vastuuta pakolaisista on tarpeen jakaa EU-jäsenmaiden välillä

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 25.3.2022 11.22
Tiedote 56/2022

EU:n sisäministerit kokoontuvat maanantaina 28.3. ylimääräiseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon Brysselissä. Ministereiden asialistalla on muun muassa EU-maiden yhteinen koordinaatio Ukrainan pakolaisten vastaanottamiseksi. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Krista Mikkonen.

– Ukrainan tilanne Venäjän hyökkäyksen kohteena on erittäin huolestuttava. EU-jäsenmaiden yhtenäisyys ja halu auttaa ovat olleet ilonaiheita näinä vaikeina aikoina. Meillä on hyvä olla yhteinen eurooppalainen lähestymistapa Ukrainan pakolaisten auttamiseksi, sanoo ministeri Krista Mikkonen.

Ylimääräisen kokouksen aiheena on Venäjän hyökkäystä Ukrainasta pakenevien henkilöiden vastaanottoon liittyvä koordinaatio. Esillä on jäsenvaltioille myönnettävä materiaaliapu ja taloudellinen tuki, pakolaisten siirtymisen seuranta ja koordinointi EU:n sisällä, Moldovassa olevien pakolaisten vastaanotto sekä ulkorajojen valvonta ja turvallisuus.

Suomi kantaa osana unionia vastuunsa Ukrainan tilanteen muuttoliikevaikutuksista ja erityisesti sotaa pakenevien ihmisten suojelemisesta. On myös tarpeen varautua sodan ja pakolaisuuden mahdollisiin vaikutuksiin unionin sisäiselle turvallisuudelle. Jäsenmaiden tulee pystyä huolehtimaan siitä, ettei vapaata liikkuvuutta hyödynnetä rikollisiin tarkoituksiin.

Ukrainan lähellä sijaitsevilla EU-jäsenmailla on suurin paine pakolaisten vastaanottamisessa ja he ovat pyytäneet apua muilta jäsenmailta. Kiireellisimmän avun tarpeessa on EU:n ulkopuolinen Moldova, jonka vastaanottokyky on ylitetty.

Tilapäisen suojelun menettelyyn sisältyy ajatus vastuun jakamisesta EU-jäsenmaiden välillä. Jäsenmaat ovat ensi vaiheessa tehneet lähinnä kahdenvälistä yhteistyötä pakolaisten siirtymisen helpottamiseksi. Nyt pohditaan keinoja EU:n koordinoivan roolin kasvattamiseen.

– Suomella on valmius ottaa vastaan Ukrainasta sotaa pakenevia henkilöitä myös siirtoina muista maista. On arvioitu, että Suomeen voisi saapua tänä vuonna arviolta 40 000 – 80 000 pakolaista. Tämä on vain arvio, joka voi hyvin muuttua. Lähes puolet Suomeen saapuneista on suojelua tarvitsevia lapsia, toteaa ministeri Mikkonen.

Lisätietoja:
ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, p. 0295 488 250, [email protected] 
erityisavustaja Tiina Kivinen, p. 050 566 19 22, [email protected] (ministeri Mikkosen haastattelupyynnöt)