Hyppää sisältöön

Alustatyödirektiivi EU-ministereiden asialistalla 11.3. kokouksessa

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2024 17.03
Tiedote
Kuvassa liehuu useita EU:n lippuja.

Työministeri Arto Satonen edustaa Suomea työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston kokouksessa Brysselissä 11. maaliskuuta. Ainoa lainsäädäntöasia neuvostossa on pitkään valmisteltu alustatyödirektiivi, jolla pyritään parantamaan alustatyötä tekevien työoloja.

Alustatyödirektiivi luo pelisäännöt alalle

Alustatyöllä tarkoitetaan työtä, jota järjestetään digitaalisten alustojen kautta. Asiakkaille voidaan tarjota esimerkiksi ruoan ja tavaroiden kuljetusta tai palveluja verkon välityksellä.

Direktiivin tavoitteena on selkeyttää alustatyön pelisääntöjä ja parantaa alustojen kautta työskentelevien henkilöiden työoloja. Direktiivillä pyritään varmistamaan, että alustojen kautta työskentelevien ammattiasema (työntekijä vai itsenäinen ammatinharjoittaja) on määritetty oikein. 

Direktiivin keskeisimmät säännökset koskevat oikeudellista olettamaa eli sitä, että alustan ja alustatyötä tekevän välinen suhde oletetaan työsuhteeksi. Kolmikantaneuvotteluissa saavutetun neuvottelutuloksen mukaan EU:n jäsenvaltioiden olisi luotava alustatyötä tekeviä koskeva työsuhdeolettama. Toisin kuin alkuperäinen komission esitys, direktiivi ei sisällä kriteerejä, joiden perustella työsuhdeolettaman täyttymistä arvioitaisiin. Sen sijaan kansallisesti pitäisi määritellä, mitkä johtoa ja valvontaa osoittavat tosiseikat laukaisevat työsuhdeolettaman soveltamisen.

Suomessa ei ole käytössä työsuhdeolettamaa. Työsuhteen olemassaolo ratkaistaan työsopimuslaissa pakottavalla tavalla säädettyjen työsuhteen tunnusmerkkien pohjalta.

Direktiivi on pantava kansallisesti täytäntöön kahden vuoden kuluessa sen voimaantulosta. Direktiivi edellyttää Suomessa uutta lainsäädäntöä alustatyöstä.

Ministerit keskustelevat Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimeenpanosta

Ministerit käyvät periaatekeskustelun Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin täytäntöönpanosta eurooppalaisen ohjausjakson 2024 ja tulevan sosiaalisen toimintaohjelman yhteydessä. Lisäksi he hyväksyvät työllisyyskomitean ja sosiaalisen suojelun komitean lausunnon Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevista unionin tulevista poliittisista painopisteistä.

Ministerien odotetaan myös hyväksyvän työllisyyskomitean keskeiset viestit neuvoston suosituksen nuorisotakuun täytäntöönpanosta.

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Jukka Sarhimaa, p. 0295 047 330 (ministeri Satoselle osoitetut kysymykset)
johtava asiantuntia Jenni Heikka, TEM, p. 0295 047 163 
kansainvälisten asiain neuvos Ville Korhonen, STM, p. 0295 163 010
hallitusneuvos Nico Steiner, TEM, p. 0295 049 001 (alustatyödirektiivi)
johtava asiantuntija Tallamaria Maunu, TEM, p. 0295 047 374 (sosiaalisten oikeuksien pilari TEM:n näkökulmasta)
erityisasiantuntija Jere Päivinen, STM, p. 0295 163 614 (sosiaalisten oikeuksien pilari STM:n näkökulmasta)