Elinkeinoministeri Lintilä: Olkiluoto 3:n latauslupa ratkaiseva askel kohti mittavaa puhtaan sähkön tuotannon lisäystä
Säteilyturvakeskus antoi 26.3.2021 latausluvan Teollisuuden Voima Oyj:n Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikölle Eurajoella. Uuden yksikön käytön katsotaan alkavan ensimmäisestä polttoaineen latauksesta, minkä jälkeen se liitetään asteittain sähkön kantaverkkoon ja osaksi Suomen ja pohjoismaiden sähkömarkkinoita. Yrityksen ilmoituksen mukaan laitoksen säännöllinen kaupallinen käyttö alkaa helmikuussa 2022.
Valtioneuvosto myönsi 7.3.2019 OL3-laitosyksikölle ydinenergialain 20 §:n mukaisen käyttöluvan, joka on voimassa 31.12.2038 saakka. Viimeiset kaksi vuotta TVO on käyttänyt laitoksen viimeistelytöihin ja käyttöönottokokeisiin.
– Tarvitsemme runsaasti lisää puhdasta ja toimitusvarmaa sähköä, kun kotimainen teollisuus sähköistyy. Säteilyturvakeskuksen latauslupa Olkiluoto 3 -yksikölle on askel kohti mittavaa puhtaan sähkön tuotantoa, joka vähentää Suomen kasvihuonekaasupäästöjä arviolta useilla miljoonilla tonneilla. Samalla Suomen päästöttömän sähköntuotannon osuus nousee jo 90 prosenttiin, toteaa elinkeinoministeri Mika Lintilä.
– Tärkein asia ydinvoiman käytössä on huolehtia laitoksen turvallisuudesta. Turvallisuudesta ei ydinvoimayksiköiden rakennusprosessin ja käyttöönoton aikana tingitä missään vaiheessa. TVO laitoksen luvanhaltijana on vastuussa sen turvallisuudesta, ja STUKin tehtävänä on viranomaisena valvoa tätä, Lintilä selventää.
Käyttöluvan ehtoihin kuuluu myös se, että työ- ja elinkeinoministeriön tulee todeta, että yhtiön varautuminen ydinjätehuollon kustannuksiin on järjestetty ydinenergialain 7 luvun säännösten mukaisesti. TVO luovutti helmikuussa 2021 valtiolle laitosta koskevat vakuudet, joilla yhtiö varautuu ydinjätehuollon kustannuksiin laitoksen ydinteknisen toiminnan käynnistyessä. Vakuudet on siirretty Valtiokonttorille säilytettäviksi.
OL3 on ensimmäinen ydinvoimalaitosyksikkö maailmassa, jonka ydinjätehuolto on kokonaisuudessaan suunniteltu ja järjestetty jo käyttöönottovaiheessa. Yksikön käytetty polttoaine on määrä sijoittaa aikanaan Olkiluodon kallioperään, Posivan loppusijoituslaitokseen, joka on laatuaan ensimmäinen maailmassa. OL3-laitoksen suunniteltu toiminta-aika on vähintään 60 vuotta. Sen tekninen käyttöikä voi kuitenkin olla merkittävästi pidempikin.
Laitoksesta tulee Pohjoismaiden ja Baltian sähkömarkkinoiden suurin voimalaitosyksikkö, sähköntuotantokapasiteetiltaan 1 600 megawattia. Samalla se on Euroopan suurin ydinvoimayksikkö.
Toimiessaan täydellä kapasiteetilla OL3 voi tuottaa vuosittain noin 13 terawattituntia (TWh) sähköä. OL3 nostaa kotimaisen sähköntuotannon lähes 80 terawattituntiin vuodessa. Samalla ydinvoiman osuus sähköntuotannosta nouse yli 40 prosenttiin. Energiateollisuuden tietojen mukaan sähkön tuotanto Suomessa oli vuonna 2020 noin 66 TWh ja kulutus 81 TWh.
Lisätiedot:
elinkeinoministerin erityisavustaja Teppo Säkkinen, puh. 050 516 2868
teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo, TEM, puh. 029 504 7035
ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, puh. 050 431 6518
erityisasiantuntija Jaakko Louvanto, TEM, puh. 029 504 8274
Teollisuuden voima Oyj:n tiedote (26.3.2021) OL3-laitoksen latauksen aloittamisesta