Hyppää sisältöön

Hallitus käynnistää hankkeen työn ohessa opiskelun vahvistamiseksi

opetus- ja kulttuuriministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 24.9.2024 10.04
Tiedote

Hallitus toteuttaa työn ohessa opiskelun pilotointi- ja kehittämishankkeen vuosina 2025–2026. Hankkeen tarkoituksena on kehittää työn ja opintojen yhteensovittamista ja helpottaa osaavan työvoiman saatavuutta työvoimapula-aloilla. Hankkeeseen esitetään vuoden 2025 talousarviossa 10 miljoonaa euroa.

Työnantajien aktiivista roolia vahvistetaan 

Hankkeen avulla parannetaan työntekijän mahdollisuuksia työn ohessa opiskeluun siten, että koulutuksen toteuttaja ja työnantaja kehittävät tarvittavia järjestelyjä tiiviissä yhteistyössä. Lisäksi työnantajalle korvataan työn ohessa toteutetusta opiskelusta aiheutuvia kustannuksia. 

”Hallitus panostaa 10 miljoonaa euroa vuosittain työn ja opiskelun yhteensovittamiseen. Uuden mallin tavoitteena on juurruttaa työelämään uudenlaista kulttuuria, jossa työntekijöiden kouluttautumisesta työn ohessa luodaan toimivampi yhtälö kaikkien osapuolten näkökulmasta”, työministeri Arto Satonen toteaa.  

Työvoimaa tarvitaan erityisesti sosiaali- ja terveysalalla sekä kasvatusalalla

Pilottihanke keskittyy sellaisiin työvoimapula-alojen koulutuksiin, joihin sisältyy pakollista harjoittelua tai muuta opiskelua, joka edellyttää poissaoloa työstä. Työn ohessa opiskelu tällaisilla aloilla vaatii uudenlaisia järjestelyjä sekä työpaikoilla että koulutusorganisaatioissa.  

Alustavan suunnitelman mukaan pilotoinnin piiriin tulee vuonna 2025 yhteensä noin 1 900 opiskelijaa seuraavissa koulutuksissa:

  • sairaanhoitaja
  • sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
  • sosionomi
  • kasvatustieteiden kandidaatti, varhaiskasvatuksen opettaja
  • erityisopettaja.

”Työntekijän tulee voida kehittää omaa osaamistaan ja pätevöityä työn ohessa. Opetusministerinä pidän tärkeänä, että varhaiskasvatuksen opettajaksi ja erityisopettajaksi pätevöitymiseen on monipuolisesti mahdollisuuksia”, opetusministeri Anders Adlercreutz tiivistää.

Koulutuksen toteuttaja maksaa osan rahoituksesta työnantajalle 

Pilotointi- ja kehittämisrahoitus myönnetään kokonaisuudessaan korkeakouluille ja ammatillisen koulutuksen järjestäjille, jotka käyttävät osan rahoituksesta koulutuksen suunnitteluun ja seurantaan sekä osallistujien ohjaukseen ja tukemiseen. Koulutuksen toteuttajat maksavat osan rahoituksesta eteenpäin työnantajalle korvauksena työntekijän työajalla opiskelun kustannuksista. Rahoitusta myönnetään enintään 15 kuukauden ajalle.

Itse koulutuksen järjestäminen rahoitetaan korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen perusrahoituksella kuten aikaisemminkin.

”Monimuotokoulutusta on tällä hetkellä korkeakouluissa tarjolla enemmän kuin aikaisemmin. Käynnistyvä pilotti tuo tarpeellisen helpotuksen myös kouluttautujan asemaan ja mahdollistaa opiskelua ilman, että töistä pitää jäädä kokonaan pois", tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala toteaa. 

Hankkeen toteuttamisesta vastaa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus (Jotpa), joka käynnistää hankkeen ensimmäisen valtionavustushaun marraskuussa 2024. Pilotointi- ja kehittämistoiminta käynnistyy vuoden 2025 alusta alkaen sitä mukaa kuin koulutuksen toteuttajat ja työnantajat ovat saaneet toteutusmallit valmisteltua.

Lisätietoja:
työministerin erityisavustaja Veera Svahn, p. 0295 047 321
opetusministerin erityisavustaja Lisa Palm, p. 0295 330 381
tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja Emmi Venäläinen, p. 050 453 2773
johtaja Kirsi Heinivirta, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus, p. 0295 331 197