Hyppää sisältöön

Kim Mattsson selvittämään julkisen ja yksityisen sektorin huoltovarmuusyhteistyön tilaa ja kehittämistarpeita

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 28.2.2024 10.00
Tiedote
kuvassa Kim Mattsson

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Huoltovarmuuskeskus (HVK) ovat kutsuneet kenraalimajuri (res) Kim Mattssonin huoltovarmuusyhteistyön selvityshenkilöksi. Hänen tehtävänään on arvioida HVK:n toteuttaman julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyömallin merkitys suomalaisessa huoltovarmuusjärjestelmässä ja sen nykytila muuttuneessa toimintaympäristössä.

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön arvioinnin lisäksi selvitysmiehen tulee arvioida yhteistyömallin keskeiset haasteet ja tehtävä tarvittavat säännösmuutos- ja muut ehdotukset sen kehittämiseksi. Selvityksessä on otettava huomioon HVK:n vuonna 2023 käynnistämä ja parhaillaan vireillä oleva verkostoyhteistyön kehittämistyö. 

Elinkeinoelämän keskusliiton turvallisuuspoliittisena neuvonantajana toimivan Kim Mattssonin on toimitettava selvityksensä työ- ja elinkeinoministeriölle ja HVK:lle 31.5.2024 mennessä.

Suomalaisen huoltovarmuusjärjestelmän keskisimpiä vahvuuksia on HVK:n toteuttama julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tiivis ja pitkäjänteinen yhteistyö, jonka toimivuus erityisesti nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä on kyettävä varmistamaan. Jatkossa yhteistyötä on kyettävä kehittämään entistä tiiviimpään tilannekuva- ja suunnitteluyhteistyöhön sekä tehokkaaseen yhteistoimintaan myös vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Lisäksi on kyettävä kehittämään yhteisiä vara- ja korjauskyvykkyyksiä.

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman mukaan hallitus toteuttaa kuluvalla vaalikaudella huoltovarmuuslainsäädännön kokonaistarkastelun sääntelyn ajantasaistamiseksi. Sitä ehdotettiin myös ensimmäisessä parlamentaarisesti valmistellussa huoltovarmuusselonteossa, jonka eduskunta hyväksyi muutoksitta maaliskuussa 2023.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti tammikuussa poikkihallinnollisen työryhmän valmistelemaan huoltovarmuuslainsäädännön uudistamista. Sen tehtävänä on valmistella huoltovarmuuden turvaamisesta annetun lain (1390/1992) sekä Huoltovarmuuskeskuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (488/2008) uudistamista. Työryhmän työ jakautuu kevään 2024 aikana tehtävään esivalmisteluun, ja sen jälkeen tehtävään lakityöryhmän työskentelyyn. Lakityöryhmän toimikausi on 15.1.2024 – 31.12.2025.

Huoltovarmuuskeskus on käynnistänyt vuonna 2023 verkostoyhteistyön kehittämisohjelman, jonka tavoitteena on parantaa huoltovarmuutta turvaavan verkoston kykyä vastata nopeasti muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen. Ohjelmassa selkeytetään muun muassa huoltovarmuusorganisaation sektori-, pooli- ja toimikuntamallin ohjausta, toimintatapoja ja johtamiskäytäntöjä sekä arvioidaan huoltovarmuusorganisaation rakenne ja resursointi vastaamaan tulevaisuuden huoltovarmuustarpeita. 

Selvityshenkilön on arvioitava edellä selostetun lainsäädäntöhankkeen esivalmisteluvaiheen sekä Huoltovarmuuskeskuksen verkostoyhteistyön kehittämishankkeen työn tueksi tarvittavat säännösmuutos- ja muut kehittämistarpeet Huoltovarmuuskeskuksen julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyömallissa. 

Selvitykselle on laadittava työsuunnitelma, ja työn aikana kuullaan keskeisiä sidosryhmiä. Selvitystyötä ohjaavat osastopäällikkö Jan Hjelt työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen sekä Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen varapuheenjohtaja, toimitusjohtaja Tero Kiviniemi (Destia Oy).

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Eeva Vahtera, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 050 559 9130
neuvotteleva virkamies Henri Backman, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 063 581  
verkostoyhteistyöyksikön johtaja Heli Tammivuori, Huoltovarmuuskeskus, p. 0295 051 110