Hyppää sisältöön

Lakiesitys: Talousvyöhykkeen merituulivoimalle uusi kilpailutusmalli

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2024 13.57
Tiedote
Tuulivoimaloita merellä

Valtioneuvosto lähetti 3.10.2024 eduskunnalle hallituksen esityksen, joka koskee merituulivoimaa Suomen talousvyöhykkeellä. Tavoitteena on edistää merituulivoimaa, selkeyttää talousvyöhykkeen merituulivoimahankkeita koskevaa sääntelyä ja varmistaa, että oikeudet merituulivoiman hyödyntämiseen myönnetään tasapuolisella, läpinäkyvällä ja ennakoitavalla tavalla.

Suomen talousvyöhykkeellä ei toistaiseksi ole energiantuotantoa. Merituulivoimahankkeita vasta suunnitellaan alueelle. Esitys selkeyttäisi tuulivoimahankkeiden sääntelyä talousvyöhykkeellä, sillä sääntely on nykyisellään puutteellista. Esitys lisäisi hankkeiden toteutumisen todennäköisyyttä ja parantaisi markkinan kilpailullisuutta ja avoimuutta. Merituulivoimahankkeista arvioidaan tulevan myönteisiä kansantaloudellisia ja energian saatavuuteen liittyviä vaikutuksia.

Lainsäädännöllä edistettäisiin ennakoitavaa ja kannustavaa toimintaympäristöä sekä sujuvaa hankekehitystä ja rakentamista. Samalla parannetaan mahdollisuuksia sovittaa yhteen merituulivoima ja muu merialueen käyttö, kuten merenkulku ja kalastus.

Uuden lain lisäksi ehdotetaan muutettavaksi myös Suomen talousvyöhykkeestä annettua lakia ja Energiavirastosta annettua lakia sekä eräitä muita lakeja. Esitys toteuttaa hallitusohjelman tavoitetta merituulivoiman pelisääntöjen selkeyttämisestä Suomen talousvyöhykkeellä. Esitys liittyy valtion vuoden 2025 talousarvioesitykseen ja käsitellään sen yhteydessä. Lait tulisivat voimaan 1.1.2025. Uudessa lainsäädännössä ei ole Suomen aluevesiä eikä liityntäjohtomenettelyjä koskevia muutoksia.

Valtioneuvosto valitsisi merituulivoima-alueet – Energiavirasto hoitaisi kilpailutuksen  

Suomen talousvyöhyke on kansainvälistä merialuetta, jonka taloudelliseen hyödyntämiseen Suomen valtiolla on oikeus. Esityksen mukaan valtioneuvosto voisi valita talousvyöhykkeeltä merituulivoimakäyttöön soveltuvia alueita ja tehdä päätökset niiden kilpailuttamisesta. 

Nykyisin yritykset ovat itse haarukoineet hankealueita talousvyöhykkeellä. Valtioneuvosto valitessa merituulivoima-alueet, parantuvat mahdollisuudet sovittaa yhteen alueiden merellisiä toimintoja. Alueiden valinnassa voitaisiin ottaa paremmin huomioon ympäristötekijät ja muu meren käyttö, ennen kaikkea kalastus ja merenkulkuliikenneväylät.

Uusi menettely olisi kolmiosainen: 1) Valtioneuvosto valitsisi merituulivoima-alueet ottaen huomioon yhteiskunnan kokonaisedun, 2) alueiden kilpailutukset järjestäisi Energiavirasto. Kilpailutuksen voittaja valittaisiin sekä tarjotun hinnan että laadullisten tekijöiden perusteella. 3) Kilpailutuksen voittaja saisi yksinoikeuden hakea valtioneuvostolta hyödyntämislupaa tietylle alueelle. Hyödyntämislupa antaisi määräajaksi yksinoikeuden tehdä tutkimuksia kyseisellä alueella ja hyödyntää sitä hankkeeseen. 

Hyödyntämislupa ei vielä tarkoittaisi varmuutta hankkeen toteutumisesta, koska se edellyttää myös muita lupia. Esityksellä tarkennettaisiin myös sitä, mitä kansallista lainsäädäntöä Suomen talousvyöhykkeellä sovelletaan. 

Kilpailutusmallin ansiosta voitaisiin vaikuttaa siihen, että alueiden käyttöoikeudet saavat yritykset, joilla on kyky toteuttaa hanke. Tavoitteena on varmistaa, että oikeudet merituulivoiman hyödyntämiseen myönnetään tasapuolisella, läpinäkyvällä ja ennakoitavalla tavalla.

Lisäksi hallitus valmistelee valtiovarainministeriössä kiinteistöveroa talousvyöhykkeelle. Hankkeiden paikallista hyväksyttävyyttä vahvistetaan huomioidaan ohjaamalla osa verotuloista kuntiin, joille kohdistuu alueellista haittaa.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Tuuli Oikarinen, TEM, p. 0295 047 292
johtava asiantuntija Outi Vilén, TEM, p. 0295 047 016