Hyppää sisältöön

Valtion ydinjätehuoltorahastolle uusi johtokunta

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2024 16.18
Tiedote
Ydinjätetynnyri ydinvaaramerkki kyljessään

Valtioneuvosto asetti 29.8.2024 Valtion ydinjätehuoltorahastolle johtokunnan toimikaudeksi 1.9.2024 – 31.08.2027. Sen uutena puheenjohtajana aloittaa Keskinäisen Työeläkevakuutusyhtiö Elon riskienhallintajohtaja Jarkko Heikkilä.

KTM Jarkko Heikkilä omaa laajan asiantuntijuuden pankkialasta, varainhallinnasta ja eläkevakuutuksista. Hän on erikoistunut rahoitusriskeihin. Heikkilällä on merkittävää kokemusta niin strategisesta kuin operatiivisesta riskienhallinnasta.

Johtokunnan muiksi jäseniksi nimitettiin varapuheenjohtajana budjettipäällikkö Mika Niemelä valtiovarainministeriöstä, apulaisjohtaja Anu Sammallahti Valtiokonttorilta, teollisuusneuvos Tiina Ingman työ- ja elinkeinoministeriöstä ja professori Peter Nyberg Aalto-yliopistolta. Ingman ja Nyberg ovat uusia jäseniä johtokunnassa. 

Valtion ydinjätehuoltorahaston tehtävänä on huolehtia siitä, että yhteiskunnalla on riittävät varat ja osaaminen ydinjätehuollon hoitamiseksi kaikissa olosuhteissa. Rahasto on valtion talousarvion ulkopuolella, ja se toimii työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa. Rahasto koostuu kahdesta erillisestä varallisuudesta, jotka ovat Varautumisrahasto ja Ydinjätteen- ja turvallisuustutkimuksen tutkimusrahasto.

Keväällä vahvistetun vuoden 2023 tilinpäätöksen mukaan rahastossa oleva noin 2,8 miljardia euron varallisuus kattaa kaikkien Suomessa tähän mennessä syntyneiden ydinjätteiden jäljellä olevan ydinjätehuollon kustannukset. Summa sisältää myös nykyisten ydinlaitosten purkamiskustannukset. 

Rahaston sijoitustoimintaa koskevaa lainsäädäntöä on uudistettu viime vuosina siten, että rahaston hallinnoimien varojen sijoitustoiminta voi olla aiempaa monipuolisempaa. Tämän vuoksi johtokunnalta edellytetään riittävää sijoitustoiminnan ja riskienhallinnan asiantuntemusta. 

Rahaston hallintoa hoitavat johtokunta ja toimitusjohtaja. Lisäksi sillä on työ- ja elinkeinoministeriön erillisellä päätöksellä nimitettävä neuvoa-antava sijoitusneuvottelukunta. 

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Juho Korteniemi, TEM, p. 0295 047 054
erityisasiantuntija Miia Saarimäki, TEM, p. 0295 047 033