Hyppää sisältöön

Valtioneuvosto hyväksyi muutokset alueiden kehittämisen tukialueisiin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2024 13.27
Tiedote

Valtioneuvosto on päättänyt muutoksista EU:n alueellisen tuen I ja II-tukialueisiin. Muutokset perustuvat Euroopan komission aluetukikartan väliarviointiin ja aluetuen suuntaviivoihin. Tukialueilla ELY-keskusten yritysten investointeihin myöntämän avustuksen taso voi olla korkeampi kuin muualla maassa.

Alueellisten valtiontukien ensisijaisena tavoitteena on EU:n epäedullisessa asemassa olevien alueiden taloudellinen kehitys. Nyt hyväksytyllä valtioneuvoston asetuksella päivitetään epäedullisessa asemassa olevien kuntien muodostamia tukialueita I ja II. Epäedullisen aseman arvioinnissa käytettäviä kriteereitä ovat muun muassa harva asutus, bruttokansantuote, työttömyys, rakennemuutos sekä sijainti EU:n ulkorajalla.

Väliarvioinnin perusteella tukialueesta II poistetaan seuraavat kunnat: Alavus, Kuortane, Ähtäri, Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Soini, Vimpeli, Hartola, Heinola, Sysmä, Padasjoki ja Juupajoki.

Tukialueeseen I puolestaan lisätään Kotkan, Haminan ja Pyhtään kunnat. Tukialueeseen lisäämisellä tuetaan Kotka-Haminan seutukunnan elpymistä rakennemuutostilanteesta ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista raja-alueella. Tukialueeseen I ovat jo aiemmin kuuluneet seutukunnan kunnista Miehikkälä ja Virolahti.

Aluetuet edistävät alueiden taloutta ja tasaavat resurssien jakautumista

Alueellisten tukien ensisijaisena tavoitteena on EU:n epäedullisessa asemassa olevien alueiden taloudellinen kehitys. Edistämällä ja helpottamalla tukialueiden kestävää kehitystä tuella edistetään EU:n koheesiopolitiikkaa, jolla pyritään vahvistamaan taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta vähentämällä alueiden välisen kehityksen tasoeroja. Suomessa esitettyjen tukialueiden korkeamman tuki-intensiteetin kautta pyritään tasaamaan alueiden kehittyneisyyseroja sekä tukemaan tukialueisiin kuuluvien kuntien positiivista kehitystä.

Aluetuen myöntäminen on poikkeus EU:n perussopimuksen yleisestä valtiontukikiellosta. Näin ollen koko EU:n alueella alueelliseen tukeen oikeutettujen alueiden väestökattavuus on 48 prosenttia. Suomessa alueellisen tukeen oikeutetuilla alueilla voi olla enintään 26,86 prosenttia maan väestöstä. Nyt tehty hyväksytty asetus tukialueista on voimassa 1.10.2024-31.12.2027.

Lisätietoja:
elinkeinoministerin erityisavustaja Teemu Hartikainen, p. 050 563 0200
johtava asiantuntija Hanna-Maria Urjankangas, TEM, p. 0295 047 127