Sivustoillamme tehdään huoltotöitä perjantaina 7. helmikuuta klo 18 alkaen. Lauantaiaamuna 8.2. voi olla häiriöitä esimerkiksi liitetiedostojen latautumisessa. Pahoittelemme haittaa.
Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmien valmisteluryhmät
Hallitusohjelmaan sisältyvillä Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmilla tuetaan alueiden kasvua ja elinvoimaa
![](/documents/194055633/231297728/ita-suomi-metsa-talvi-1000.jpg/3fd3536f-9ff2-52ee-eb43-19cec1a62f81?t=1738828613158&width=1200)
Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmien valmisteluryhmät ovat saaneet työnsä päätökseen. Ryhmien ehdotukset esiteltiin pääministeri Petteri Orpolle 6.2.2025. Ohjelmaesitykset on julkaistu valtioneuvoston julkaisuarkistossa.
”Haluan kiittää kaikkia ohjelmatyön valmisteluun osallistuneita. Pohjoisten ja Itäisten alueiden geopoliittinen merkitys on Suomelle kasvavassa määrin erittäin tärkeä. Katseet ovat kääntyneet raja-alueille niin idässä kuin pohjoisessa, ja sen myötä niiden strateginen painoarvo on lisääntynyt niin kansallisesti kuin myös EU:ssa ja Natossa”, toteaa pääministeri Petteri Orpo.
Molemmat ohjelmat sisältävät toimenpiteitä muun muassa kestävään kasvuun ja uudistaviin investointeihin, matkailuun, työvoimaan, turvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja omavaraisuuteen sekä alueiden saavutettavuuden kehittämiseen. Itäiselle ja pohjoiselle Suomelle on toimenpide-esitysten lisäksi laadittu ohjelma-alueiden tilannekuvat sekä kerätty yhteen eri hallinnonaloilla käynnissä olevia ohjelma-alueisiin kohdistuvia strategia- ja ohjelmavalmisteluja.
Lisäksi hallitusohjelman pohjalta on jo toteutettu tai on parhaillaan valmisteltavana useita merkittäviä toimia, jotka tukevat ja täydentävät osaltaan ohjelmien toteutusta.
Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmien toimeenpanossa tullaan hyödyntämään käytössä olevia kansallisia rahoitusinstrumentteja sekä EU:n ja NATO:n tarjoamia rahoitusmahdollisuuksia. Hallitus käsittelee ohjelmia myöhemmin keväällä hallituksen kehysriihessä.
”Ohjelmat on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä alueensa maakuntien, kaupunkien ja kuntien, elinkeinoelämän edustajien, yliopistojen ja korkeakoulujen, virastojen, ministeriöiden sekä muiden aluekehittäjien ja keskeisten sidosryhmien kesken ja nämä ryhmät ovat avainasemassa myös ohjelmien toteutuksessa”, kertovat osastopäälliköt Harri Martikainen ja Tiina Korhonen, jotka ovat toimineet ohjelmien valmisteluryhmien puheenjohtajina.
Pohjoisessa Suomessa vahvistetaan hyvää kehitystä
Pohjoisen Suomen ohjelman lähtökohtina ovat yhteiskehittäminen, monialaisuus ja poikkihallinnollisuus. Se vahvistaa pohjoisen Suomen jo muutoinkin käynnissä olevaa hyvää kasvua. Ohjelmassa esitetyt toimenpiteet sisältävät muun muassa maakunnallisten investointitiimien perustamisen, suurteholaskennan vahvistamista entisestään ja sen hyödyntämistä pohjoisen yritysten kehittymiseksi. Kyseessä on myös ensimmäinen yhteinen Pohjoisen Suomen ohjelma, vastaavan tyyppistä ohjelmaa ei ole pohjoisessa Suomessa aiemmin tehty.
Pohjoisen Suomen ohjelmassa pyritään ohjelmien yhteisten tavoitteiden lisäksi yhteistyön tiivistämiseen Ruotsin ja Norjan kanssa.
Itäisessä Suomessa laajennetaan kasvupohjaa esimerkiksi uudistavilla investoinneilla
Itäisen Suomen ohjelman toimenpide-ehdotukset ovat alueen sisäistä saumatonta yhteistyötä vaativia ratkaisuja Venäjän rajan sulkeutumisen luomaan tilanteeseen. Alueella tunnistettuihin vahvuuksiin ja tarpeisiin perustuvat toimenpide-ehdotukset liittyvät esimerkiksi investointien edistämiseen, matkailuun, TKI-toiminnan lisäämiseen ja osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseen sekä saavutettavuuteen. Konkreettisia toimenpiteitä voisivat olla muun muassa invest-in-tiimien perustaminen, teollisten keskittymien edistäminen ja ulkomaisen osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen.
Erityistä huomiota itäisen Suomen ohjelmatyössä on kiinnitetty siihen, että toimenpiteet ovat toteuttamiskelpoisia ja vaikuttavia, sekä siihen, että ne vastaavat sekä paikallisiin että laajemmin kansallisesti tunnistettuihin haasteisiin.
Orpon hallitus on jo ohjelmatyön aikana kiireellisesti vahvistanut itäisen Suomen kestävän kasvun edellytyksiä kohdentamalla metsäbiotalouden uusille hankkeille ja kestävän matkailun kehittämiseen kansallista kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen rahaa sekä selvittänyt tuulivoimarakentamisen kompensaatiomallia Itä-Suomessa.
Pelkästään työ- ja elinkeinoministeriössä tehdyn valmistelun pohjalta valtioneuvosto on vuosina 2023–2024 myöntänyt itäiseen Suomeen muun muassa EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoitusta alueiden elinkeinorakenteen uudistamiseen sekä työllisyyden ja osaamisen parantamiseen yhteensä noin 308,5 miljoonaa euroa. Valtioneuvosto päättänee pian myös tämän vuoden rahoituksesta.
Lisätietoa:
Pohjoisen Suomen ohjelman valmisteluryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Harri Martikainen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 856
Itäisen Suomen ohjelman valmisteluryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Tiina Korhonen, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 138
Johtava asiantuntija Hanna-Maria Urjankangas, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 127 (Itäisen Suomen ohjelmaa koskevat kysymykset viikolla 7)
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected].