Yhteenveto 14 toimialan vähähiilisyystiekarttojen päivityksistä valmistunut
Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut yhteenvedon, joka käy läpi hallitusohjelmassa linjatun vähähiilisyyden tiekarttojen päivitystyön toteutusta ja 14 mukana olleen toimialan päivitettyjen tiekarttojen tuloksia. Yhteenvedossa esitetyt johtopäätökset, havainnot ja arviot perustuvat suoraan toimialojen omiin tiekarttoihin ja niiden taustaselvityksiin.
”Päivitykset osoittavat, että elinkeinoelämän tiekarttatyö toimii, ja useat tärkeät toimialat uskovat nyt nopeampaan vähähiilistymiseen kuin vielä neljä vuotta sitten. Näemme, että puhtaan sähkön runsaus on ratkaisevaa. Kiitän tiekarttatekijöitä erinomaisesta työstä, jota hyödynnämme myös Suomen energia- ja ilmastostrategiassa sekä teollisuuspoliittisessa strategiassa”, toteaa ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.
Vuonna 2020 laaditut tiekartat päivitettiin vastaamaan toimialojen ja yritysten muuttunutta toimintaympäristöä ja teknologista kehitystä. Muun muassa koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, energiakriisi ja epävakaat talousnäkymät ovat aiheuttaneet suuria muutoksia toimintaympäristössä. Muutokset vaikuttavat eri toimialojen toimintamahdollisuuksiin, ja sitä kautta niiden keinoihin edetä kohti vähähiilisyyttä.
Puhtaan energian ja sähköistymisen vallankumous on käynnissä
Monen alan päästövähennyspolut ovat jyrkentyneet vuoden 2020 arvioihin verrattuna. Punaisena lankana läpi kaikkein toimialojen tiekarttojen kulkee energiantuotannosta johtuvien päästöjen reipas väheneminen, joka näkyy energiateollisuuden omien päästövähennysten siivittämänä muiden alojen epäsuorien päästöjen leikkaantumisena.
Tiekartat osoittavat, että toimialat ovat edenneet päästövähennystoimissaan verrattuna vuoteen 2020, ja etenkin energiantuotannon päästöt ovat vähentyneet ennakoitua nopeammin. Toteutuakseen päästövähennykset edellyttävät kuitenkin investointeja, joiden toteuttaminen edellyttää kuitenkin mahdollistavaa ja ennustettavaa toimintaympäristöä, TKI-panostuksia, sujuvaa sääntelyä ja monenlaista osaamista ja kohtuuhintaisen ja toimitusvarman sähkön saatavuutta.
Tiekartat osoittivat, että sektoreiden välinen riippuvuus ja yhteistyö tulevat lisääntymään, jolloin yhä useamman toimialan panos on tärkeä. Kannattava liiketoiminta ja toimet päästöjen vähentämiseksi eivät sulje toisiaan pois; päinvastoin hiilineutraalit ratkaisut luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja toimivat kilpailukykytekijänä.
Hallitus hyödyntää tehdyn työn tuloksia energia- ja ilmastostrategian sekä teollisuuspoliittisen strategian valmistelussa. Tiekartat ovat tuoneet näkyväksi yhtymäpintoja toimialojen välillä. Joustava prosessi on tuottanut tiekarttoja, jotka heijastelevat toimialojen erityispiirteitä ja joihin niillä on vahva omistajuus. Työ- ja elinkeinoministeriö toimi prosessissa työtä ohjaavana ”kevytkoordinaattorina”
Tälläkin kierroksella 14 toimialaa tekivät huolella oman tiekarttansa. Mukana olivat Kemianteollisuus, Metsäteollisuus, Teknologiateollisuus, Energiateollisuus, Kaupan liitto, Elintarviketeollisuusliitto, MTK & SLC, Rakennusteollisuus, Palta, Kiinteistöomistajien ja rakennuttajien järjestö RAKLI, Sahateollisuus, Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara, Suomen Tekstiili & Muoti, ja Bioenergia ry. Valtaosa Suomen teollisuuden CO2-päästöistä syntyy näillä toimialoilla.
Lisätiedot:
teollisuusneuvos Juhani Tirkkonen, TEM, p. 050 365 3412
erityisasiantuntija Katja Tuokko, TEM, p. 0295 047 660
Toimialojen päivitetyt tiekartat 2024 - päivitys