Hyppää sisältöön

Ministeri Mykkänen: Raakkutuho oppimisen paikka metsäalan käytäntöjen ja sääntelyn kehittämisen näkökulmasta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2024 17.05
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen ja metsäalan toimijat tapaavat 10. syyskuuta. Ympäristöministeriössä selvitetään mahdollisia lisätoimia uhanalaisten elinympäristöjen turvaamiseksi.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkänen on kutsunut metsäalan toimijoita yhteiseen keskusteluun ja käynnistänyt ympäristöhallinnon sisällä kartoituksen mahdollisista toimenpiteistä sen varmistamiseksi, ettei vastaavaa laajamittaista tuhoa tapahtuisi uudestaan.

”Metsäalan vastuu korostuu tuoreiden uutisten valossa entisestään. Kun esiin on tullut valitettavasti jo toinen epäily raakkurikoksesta, alan on palautettava luottamus siihen, että teot vastaavat puheita”, ministeri Mykkänen painottaa.

Ministeri tapaa metsäalan toimijoita syyskuun 10. päivänä. Tapaamiseen on kutsuttu Metsäteollisuuden työvaliokunnan yritykset, eli UPM, Metsä Group, Stora Enso, Tervakoski, Versowood, Kuhmo ja Sappi Finland sekä Metsähallitus ja Sahateollisuus ry:n puheenjohtajayrityksen edustaja.

"Haluamme suurimmilta puunostajilta ja alan toimijoilta selvyyden siitä, miten yritykset toimivat siten, että lakia noudatetaan ja toiminta vastaa lupauksia koko hankintaketjussa", Mykkänen toteaa.

Ministeri on myös pyytänyt virkakuntaa arvioimaan, mitä lainsäädäntömuutoksia tai muita toimia tarvitaan, ettei vastaavaa tapahtuisi uudestaan.

”On syytä katsoa, voidaanko laiminlyönteja estää paremmin täsmentämällä lainsäädäntöä uhanalaisten lajien turvaamisessa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi selvilläolovelvoitteiden, vahingonkorvausvastuiden tai elinympäristöjen tuhoamisen määritelmiä. Mutta lakeja ei pidä tehdä hätäillen, vaan huolellisesti punniten analyysin pohjalta.”

Lisätietoja

Lyydia Ylönen
Ministeri Mykkäsen erityisavustaja
p. 050 476 1341
[email protected]

Tarja Haaranen
Ylijohtaja
p. 0295 250 282
tarja.haaranen(at)gov.fi