Hyppää sisältöön

Suomi ja Norja sopivat hiilidioksidin kuljetusta ja varastointia koskevan yhteistyön käynnistämisestä 

työ- ja elinkeinoministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2024 11.09
Tiedote

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen ja Norjan energiaministeri Terje Aasland keskustelivat 6. syyskuuta maiden välisestä energia-alan yhteistyöstä.  

Tapaamisessa ministerit sopivat hiilidioksidin kuljetusta ja varastointia koskevan yhteistyön käynnistämisestä. Teknisten nielujen edistäminen on yksi hallituksen ilmastopolitiikan kärkiteemoista, ja Suomi edistää teknisten nielujen laajamittaista käyttöönottoa.  

Suomen maaperä ei mahdollista hiilidioksidin pysyvää varastointia. Norjalla on yli 27 vuoden kokemus hiilidioksidin turvallisesta varastoinnista geologisiin muodostumiin merenpohjan alle. 

Norjan hallitus jatkaa varastointimahdollisuuksien kehittämistä Norjan mannerjalustaan ja mahdollistaa hiilidioksidin kaupallisen varastoinnin palveluna ja päästölähteiden markkinamahdollisuutena.  

Käynnistämällä yhteistyön Suomen valtio on luomassa puitteet yrityksille kuljettaa hiilidioksidia Norjaan varastoitavaksi. 

“Suomessa on paljon potentiaalia biogeenisen hiilen talteenotolle ja käytölle. Lisäksi haluamme mahdollistaa hiilidioksidin pysyvän varastoinnin. Norjan kanssa käynnistyvä yhteistyö luo edellytyksiä yrityksien puhtaalle kasvulle ja teknologisten ratkaisujen kehittämiselle,” sanoo Mykkänen. 

“On hienoa vahvistaa yhteistyötämme Suomen kanssa ja mahdollistaa hiilidioksidin kuljetus ja varastointi maidemme välillä. Meillä on kapasiteettia varastoida suuria määriä hiilidioksidia Norjan mannerjalustaan, mikä auttaa luomaan palvelu- ja markkinamahdollisuuksia Euroopan päästöjen vähentämiseksi. Käynnistämämme yhteistyö on tärkeää, jotta hiilidioksidin talteenotto ja varastointi kehittyy menestyksekkääksi ilmastonmuutoksen hillintätoimeksi jollaista tarvitsemme”, toteaa Aasland. 

Tavoitteena on allekirjoittaa Suomen ja Norjan välinen yhteisymmärryspöytäkirja (MoU, Memorandum of Understanding). Tätä ennen on saatettava päätökseen tietyt kansainvälisten sopimusten mukaiset menettelyt, jotka Suomessa edellyttävät hallituksen esityksen valmistelua ja eduskunnan hyväksymistä. 

Suomi ja Norja tiivistävät yhteistyötä energia-alalla. Virtuaalisesti järjestetyn tapaamisen muita teemoja olivat pohjoismaiset sähkömarkkinat ja siirtoverkkojen kehittäminen, energiaturvallisuus ja kriittisen energiainfran suojaaminen sekä Suomen kokemukset ydinenergian käytöstä. 
 

Lisätietoja: 

Lyydia Ylönen 
Ministeri Mykkäsen erityisavustaja 
p. 050 476 1341 
[email protected] 

Hanne Siikavirta (tekniset nielut)
neuvotteleva virkamies  
p. 0295 250 049
[email protected]
Ympäristöministeriö

Elina Johansson (energia)
neuvotteleva virkamies
p. 0295 047 327
[email protected]
Työ- ja elinkeinoministeriö