Hyppää sisältöön

YK:n ilmastokokouksessa sopu rahoitustavoitteesta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.11.2024 2.18
Tiedote

COP29-ilmastokokouksessa saavutettiin sopu 300 miljardin dollarin ilmastorahoitustavoitteesta sekä 1 300 miljardin dollarin kokonaisrahoitustavoitteesta. Fossiilisista polttoaineista irtaantumisen globaalista seurantamenetelmästä sopiminen jää tulevien ilmastokokousten varaan.

Azerbaidzhanin Bakussa pidetty YK:n COP29-ilmastokokous päättyi sopuun yli päivän yliajalla. Loppuvääntö käytiin kahdesta ydinkysymyksestä: rahoituksesta ja päästöjen hillinnästä. Kokous oli poikkeuksellisen vaikea.

Kokouksessa onnistuttiin sopimaan uudesta, yhteisestä 300 miljardin dollarin ilmastorahoitustavoitteesta (New Collective Quantified Goal, NCQG), joka korvaa nykyisen 100 miljardin dollarin vuosittaisen rahoitustavoitteen. Tavoitteeseen tulee päästä vuoteen 2035 mennessä.

”On tärkeää, että ilmastorahoitus kohdistuu ilmastonmuutoksesta eniten kärsiville ja että saamme entistä vahvemmin yksityistä rahoitusta liikkeelle. Tällä päätöksellä varmistamme myös, että rahoittajapohjaa laajennetaan nykyisestä”, tiivistää ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen lopputulosta.

Nykyinen tavoite on koskenut vain perinteisiä teollisuusmaita ja rahoitus kerätään pääasiassa julkisista lähteistä. Teollisuusmailla on edelleen johtorooli tavoitteen saavuttamisessa, mutta siihen lasketaan jatkossa myös kaikki monenvälisten kehityspankkien kautta kanavoitu ilmastorahoitus. Lisäksi kehittyviä maita kutsutaan mukaan rahoitustalkoisiin. Varsinaisen 300 miljardin dollarin tavoitteen lisäksi kannustetaan kaikkia toimijoita tekemään yhteistyötä, jotta kehittyville maille suunnattava ilmastorahoitus saadaan kasvatettua vähintään 1300 miljardiin dollariin vuoteen 2035 mennessä.

Energiasiirtymän vauhdittamisessa ei päästy yksimielisyyteen

EU:lle oli tärkeää saada Bakusta riittävän vahvat kirjaukset päästöjen hillinnästä ja energiasiirtymästä. Viime vuonna Dubaissa maailman maat sopivat asteittaisesta irtaantumisesta fossiilisista polttoaineista. Eteneminen energiasiirtymässä on tärkeää, sillä maiden tulee antaa uudet kansalliset päästövähennystavoitteensa ennen ensi vuoden COP30-ilmastokokousta. 

Kokouksen päätöstekstiin ei sisälly merkittäviä edistysaskelia Dubain päätöksen seurannan tai toimeenpanon osalta. Päästöjen hillinnän työohjelmasta saatiin aikaan vain prosessipäätös, ja asian käsittely jatkuu kesällä Bonnissa. 

”Lähdimme hakemaan kokouksesta selvästi vahvempaa sitoutumista Dubain päätöksen ja energiasiirtymän toimeenpanoon. Laiha sopu on kuitenkin parempi kuin lihava riita, jos halutaan painetta Kiinan ja muiden eniten päästöjä aiheuttavien maiden ilmastotoimille”, toteaa Mykkänen.

Bakun kokous osoitti, että osa öljyntuottajamaista haraa edelleen Dubaissa sovittua energiasiirtymää vastaan. Erityisesti Saudi-Arabia onnistui pyrkimyksessään estää neuvottelujen etenemisen. 

Käytännössä valtaosa maista kuitenkin jakaa näkemyksen siitä, että kiireiset ja riittävän kunnianhimoiset päästövähennykset ovat välttämättömiä Pariisin sopimuksen tavoitteisiin pääsemiseksi. Hillintätyö jatkuu ensi vuonna kohti Belemin COP30 kokousta. G20-mailla on iso vastuu energiasiirtymän toteutumisessa. Ensi vuoden aikana osapuolet toimittavat uudet päästövähennystavoitteensa Pariisin sopimuksen alla. 

”Näyttää siltä, että Yhdysvallat on jälleen irtaantumassa Pariisin sopimuksesta. Positiivista tässä kokouksessa oli se, että Kiina osoitti kuitenkin olevansa sitoutunut monenkeskiseen sopimiseen ja ilmastotyöhön. Sopu ilmastotyön jatkumisesta epävakaassa maailmantilanteessa on jo itsessään merkittävä, Mykkänen kuvaa. 

Neuvottelut kansainvälisistä markkinamekanismeista viimein päätökseen

Pariisin sopimuksen artikla 6:sta, eli kansainvälisistä markkinamekanismeista, on neuvoteltu jo lähes kymmenen vuotta. Kansainväliset markkinamekanismit mahdollistavat sen, että Pariisin sopimuksen allekirjoittaneet maat voivat tehdä ilmastotoimia oman maansa rajojen ulkopuolella. Markkinamekanismeista hyötyvät myös yritykset, jotka haluavat ostaa ilmastoyksiköitä vapaaehtoisilta hiilimarkkinoilta.

”On hienoa, että saimme neuvottelut kansainvälisten hiilipoistomarkkinoiden säännöistä päätökseen.  Vastuullisesti toteutettuna hyödymme kansainvälisistä markkinamekanismeista ja saamme paremmin yksityisiä rahavirtoja liikkeelle”, Mykkänen päättää.

Lisätietoja

Lyydia Ylönen
ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja
p. 050 476 1341
(Bakussa 20.-23.11.)

Marjo Nummelin
Suomen pääneuvottelija
p. 0295 250 227
(Bakussa 11.-24.11., jolloin puhelinnumerona +358 50 574 5030)

Outi Honkatukia (rahoituskysymykset)
ilmastoyksikön johtaja
p. 0295 250 272
(Bakussa 8.-23.11., jolloin puhelinnumerona +358 50 430 4754)

Kaarle Kupiainen (Pariisin sopimuksen viisivuotistarkastelu/Global Stocktake) 
neuvotteleva virkamies
p. 0295 250 232
(Bakussa 11.-24.11. jolloin puhelinnumerona +358 50 434 2414)

Laura Kotila (ministerin ja asiantuntijoiden haastattelupyynnöt)
viestintäasiantuntija
p. 0295 250 405
(Bakussa 20.-23.11., jolloin puhelinnumerona +358 50 566 9322)

Huom! Yhteyshenkilöillä ei ole pääsyä sähköposteihin Bakussa.

//Ingressiä selkeytetty 24.11. klo 15//