Hyppää sisältöön

Ympäristövahinkomaksujen kerääminen alkaa 1.1.2025

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2024 8.33
Tiedote

Uuden ympäristövahinkorahaston toiminta alkaa 1.1.2025, ja samalla aloitetaan myös ympäristövahinkomaksujen kantaminen. Maksuvelvollisuus koskee tuhansia toiminnanharjoittajia. Ympäristövahinkomaksu peritään joko kerran tai vuosittain. Ensi vuonna rahastoon maksetaan 400 euron kertaluonteisia ympäristövahinkomaksuja ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavasta toiminnasta.

Rahaston ympäristövahinkomaksuilla kerättävillä varoilla varaudutaan maksamaan korvauksia ympäristövahingoista sekä niiden torjunta- että ennallistamiskustannuksista, kun korvausta ei saada perittyä varsinaiselta vastuutaholta esimerkiksi maksukyvyttömyyden vuoksi tai siksi, että vastuutahoa ei saada selvitettyä.

Velvollisuus maksaa ympäristövahinkomaksua perustuu ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavan toiminnan harjoittamiseen. Käytännössä maksuvelvollisuus koskee lähes kaikkia ympäristönsuojelulain perusteella luvan- ja ilmoituksenvaraisia sekä rekisteröitäviä toimintoja. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset kaivos- ja jätteenkäsittelytoiminnot sekä metsä-, metalli- ja energiantuotantoalan toiminnot, kuten myös esimerkiksi polttoaineiden jakeluasemat, turvetuotanto ja tietyt eläinsuojat. Ympäristövahinkomaksun suuruuteen vaikuttaa toimintaan liittyvä ympäristön pilaantumisen vaara.  

Ympäristövahinkomaksut kantaa Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Se lähettää vuoden 2025 aikana maksupäätökset niille toiminnanharjoittajille, jotka kuuluvat kertaluonteisen maksun piiriin. Valtaosaa näistä toiminnoista valvoo kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Maksuvelvollisiin kuuluu esimerkiksi keskisuuria energiantuotantolaitoksia, jätteiden käsittelytoimintoja sekä malmien tai mineraalien kaivamista tai maaperän ainesten ottoa koskevia toimintoja sekä kalankasvattamoja. 

Vuosittaisten ympäristövahinkomaksujen (200–30 000 euroa) kantaminen toteutetaan ensimmäisen kerran vuonna 2026, ja maksu kohdistuu aina edellisenä vuonna harjoitettuun toimintaan.  

Ympäristövahinkomaksuvelvollisiin toimintoihin ja maksun määrään voi tutustua tarkemmin verkkosivulla:

Uudella ympäristövahinkorahastolla pyritään siihen, että valtio ei joudu maksamaan toiminnanharjoittajien ympäristövelvoitteita verovaroin. Lisäksi rahastosta myönnetään valtion talousarviosta siirrettävän määrärahan rajoissa harkinnanvaraisia avustuksia pelastustoimen järjestämisestä vastaaville tahoille ympäristövahinkojen torjunnan hankintoihin. Rahasto korvaa nykyisen öljysuojarahaston ja pakollisen ympäristövahinkovakuutuksen.

Lisätietoja:

Ympäristövahinkomaksu: 
Katarina Martonen
ylitarkastaja
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
p. 0295 027 054
[email protected]

Ympäristövahinkorahasto: 
Kati Leskinen
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 090
[email protected]