Hyppää sisältöön

Merivoimat tekee tiivistä yhteistyötä Ruotsin merivoimien HMS Beloksen kanssa

Merivoimat
Julkaisuajankohta 5.1.2025 17.12
Tiedote
Kuvassa öljyntorjunta-alus Hylje. Käynnissä kaluston valmistelut.

Puolustusvoimat antaa virka-apua poliisille Suomenlahden kaapelivaurioiden tutkimiseen liittyen muun muassa Merivoimien suorituskyvyillä, kuten miinantorjunta-alus Vahterpäällä, öljyntorjunta-alus Hylkeellä ja sukeltajilla, muilla aluksilla ja henkilöstöllä sekä muodostamalla meritilannekuvaa ja analysoimalla siihen liittyviä tietoja.

Kuvassa Merivoimien syväsukeltajat testaavat kalustoaan.

Kuvassa Merivoimien syväsukeltajat testaavat kalustoaan.

Suomen viranomaisia vedenalaisessa tapahtumapaikkatutkinnassa tukee myös Ruotsin merivoimien monitoimialus HMS Belos, jolla on kyky tukea muun muassa vedenalaisessa työskentelyssä. Suomen merivoimat toimii tiiviissä yhteistyössä HMS Beloksen kanssa.

Itämeren vedenalaisen infrastruktuurin turvaaminen on molempien maiden yhteinen etu ja Merivoimat on jo vuosia tehnyt tiivistä kahdenvälistä yhteistyötä Ruotsin merivoimien kanssa. FISE-yhteistyössä koulutetaan, kehitetään ja testataan säännöllisesti eri suorituskykyjä ja toimintamalleja Suomen ja Ruotsin puolustushaarojen yhteisissä harjoituksissa ja muissa tapahtumissa. 

Suomen merivoimien yhteistyö monitoimialus HMS Beloksen kanssa ja tuki kaapelivaurioiden tutkinnassa on erinomainen käytännön osoitus harjoittelun merkityksestä ja hyvästä pitkäaikaisesta yhteistyöstä. Nyt tämä yhteistyö merellä näkyy Ruotsin viiveettömänä vastauksena Suomen pyytämään tukeen. HMS Belos täydentää syvällä sukeltamisen ja työskentelyn vaatimia suorituskykyjä ja lisää turvallisuutta vedenalaiseen työskentelyyn.

– Työskentely veden alla on aina vaativaa, mutta vallitsevassa tilanteessa sukellustehtävät valmistaudutaan toteuttamaan tarvittaessa melko syvälläkin, joka vaatii erityistä huomiota valmisteluissa, itse työssä ja turvallisuudessa. HMS Belos tuo työskentelyyn mukaan lisää osaamista, kalustoa ja kokemusta. FISE-yhteistyö ja vuosien yhteinen harjoittelu kantaa nyt konkreettista hedelmää, toteaa Merivoimien syväsukellusosaston johtaja komentajakapteeni Tuomas Runola.

Kuvassa Merivoimien sukeltaja koekäyttää vedenalaista robottia, ROV:ia.

Kuvassa Merivoimien sukeltaja koekäyttää vedenalaista robottia, ROV:ia.

Suomenlahden viranomaisoperaation johtaa Helsingin poliisilaitos ja Rajavartiolaitos tukee osaltaan operaation toteuttamista. Keskusrikospoliisi vastaa esitutkinnasta. Vedenalaista tapahtumapaikkatutkintaa kokonaisuutena johdetaan Keskusrikospoliisin ohjauksessa Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turvalta.