Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto selvittää thaimaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden työehtojen toteutumista

Julkaisuajankohta 29.10.2024 11.05
Tiedote

Maahanmuuttovirasto on tehnyt uudenlaista jälkivalvontaa thaimaalaisten luonnonmarjanpoimijoiden työoloihin ja palkkaukseen. Jälkivalvontaa tehtiin lentokentällä tiiviissä yhteistyössä rajaviranomaisten kanssa.

Thaimaalaiset marjanpoimijat tarvitsivat tänä kesänä ensimmäistä kertaa työperusteisen oleskeluluvan marjasesonkia varten. Aikaisemmin he saapuivat Suomeen viisumilla. Yhtenä syynä muutokseen oli aiempien vuosien satokausiin liittyvät, vakavat ihmiskauppaa koskevat rikosepäilyt.

Maahanmuuttovirasto sai thaimaalaisilta luonnonmarjanpoimijoilta noin 1 300 oleskelulupahakemusta, joista noin 900 hakemukseen tehtiin myönteinen ja noin 400 hakemukseen kielteinen päätös.

Koska asiakasryhmä on Maahanmuuttovirastolle uusi ja heihin on aikaisemmin kohdistunut hyväksikäyttöä, virasto päätti kerätä analyysitietoa siitä, miten hakemusvaiheessa ilmoitettuja työehtoja oli noudatettu kesän aikana.

Thaimaalaisten lupiin kohdennettiin uudenlaista operatiivista jälkivalvontaa, jota tehtiin lentokentällä tiiviissä yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa. Rajavartiolaitoksen avulla Maahanmuuttovirasto keräsi tietoa noin 150 marjanpoimijalta.

­– Jälkivalvonta ei olisi ollut mahdollista ilman Rajavartiolaitoksen virka-apua. Haluan kiittää heitä tiiviistä yhteistyöstä, joka mahdollisti thaimaalaisten kuulemisen heidän poistuessaan maasta, kertoo valvontaosaston johtaja Tirsa Forssell.

Suurin osa tiedoista kerättiin kyselylomakkeen avulla kahden eri päivän aikana. Thaimaalaisilla marjanpoimijoilla ei usein ole yhteistä kieltä suomalaisten viranomaisten kanssa, joten tulkkien saatavuus vaikutti valittuihin menetelmiin. Toisena päivänä Maahanmuuttoviraston asiantuntijat myös haastattelivat marjanpoimijoita tulkin kanssa.

­– Marjanpoimijat vastasivat mielellään kysymyksiin ja opimme myös paljon käytännön asioita jälkivalvonnan järjestämisestä lentokentällä. Uusi valvontamuoto otettiin käyttöön onnistuneesti nopealla aikataululla, Forssell kertoo.

Marjanpoimijoilta kysyttiin esimerkiksi palkkauksesta, majoituksesta ja ruokailusta. Seuraavaksi Maahanmuuttovirasto käy läpi thaimaalaisilta marjanpoimijoilta kerätyn materiaalin. Viranomaiset hyödyntävät kerättyä analyysitietoa valmistautumisessa uuteen maahantulotapaan, kun luonnonmarjanpoimijat siirtyvät kausityölupien piiriin ensi vuonna.

Suurin osa jälkivalvonnasta tehdään automaation avulla

Maahanmuuttovirastossa tehdään säännöllisesti oleskelulupien jälkivalvontaa teema- ja ilmiöperusteisesti erilaisiin vaihtuviin kohderyhmiin. Teema- ja ilmiöperusteisella jälkivalvonnalla voidaan havaita erilaisia väärinkäytöksiä ja kehittää lupajärjestelmää väärinkäytöksiin puuttumalla.

Automaatio on mahdollistanut kuitenkin huomattavasti kattavamman ja tehokkaamman jälkivalvonnan. Maahanmuuttovirasto on tehnyt jälkivalvontaa valittuihin oleskelulupiin automaation avulla syyskuusta 2023 lähtien. Automaattisessa jälkivalvonnassa viraston järjestelmä tekee säännöllisin väliajoin rekisteritarkastuksia, joissa katsotaan, täyttääkö asiakas yhä luvan edellytykset.

Maahanmuuttovirasto valvoo esimerkiksi, onko erityisasiantuntijalle maksettu toimeentuloedellytyksen mukaista palkkaa tai etenevätkö opiskelijan opinnot. Jos jälkivalvonnassa käy ilmi, että luvan edellytykset eivät täyty ja sen peruuttamista voidaan harkita, Maahanmuuttoviraston virkailija on yhteydessä asiakkaaseen ja selvittää asiaa lisää.

Luonnonmarjanpoimijoiden kohdalla ei ollut kyse lupien peruuttamisesta, vaan Maahanmuuttoviraston pyrkimyksenä oli analyysitiedon kerääminen.

­– Luonnonmarjanpoimijoiden kohdalla normaali jälkivalvonta ei ollut mahdollista, koska heille ei lyhyen maassa oleskelun vuoksi ole kertynyt tavanomaiseen tapaan merkintöjä viranomaisrekistereihin. He eivät avaa pankkitilejä Suomeen oleskelun ja työsuhteen lyhyen keston vuoksi. Lisäksi osalle työntekijöistä saatetaan esimerkiksi maksaa palkka käteisenä, Forssell kertoo.

Lisätietoja medialle

Lehdistötiedote