Hyppää sisältöön

Leo Mechelinin mittavat arkistoaineistot julkaistaan avoimesti käytettäväksi

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.12.2020 16.38
Tiedote

Suomalaisen oikeusvaltion rakentajan ja kansainvälisen rauhantyön uranuurtajan Leo Mechelinin (1839–1914) elämäntyöhön ja yhteiskunnalliseen toimintaan liittyvä poikkeuksellisen laaja yhteiskunnallisesti ja historiallisesti merkittävä arkistoaineisto julkaistaan ensimmäistä kertaa koottuina teoksina avoimesti käytettäväksi.

Leo Mechelinin teokset, kirjeenvaihto, muistiinpanot, lausunnot senaatissa, valtiopäivillä ja Helsingin kaupunginvaltuustossa sekä mittava työ kansainvälisessä rauhanliikkeessä ovat olleet merkittävä osa Suomen valtiollisen rakentumisen ja kehityksen historiaa.

Mechelinin elämää ja yhteiskunnallista toimintaa koskeva Kansallisarkistossa sijaitseva lähdeaineisto julkaistaan alkuperäiskielillä sekä suomeksi että ruotsiksi käännettyinä. Aineisto kootaan helppolukuiseen muotoon suuren yleisön ja tutkijoiden vapaaseen käyttöön niin digitaalisesti kuin osittain painettuna.

Viisivuotinen hanke toteutetaan yhteistyössä Leo Mechelin -säätiön kanssa ja sen kokonaisbudjetti on tällä hetkellä 1,6 miljoona euroa. Valtioneuvoston kanslian rahoitus hankkeelle on 1,2 miljoonaa. Hanke toteutetaan vuosina 2020–2025. 

Valtioneuvoston kanslia on asettanut tutkimushankkeelle ohjausryhmän. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen. Muut ohjausryhmän jäsenet ovat tutkimusjohtaja Päivi Happonen Kansallisarkistosta, ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä, puheenjohtaja, dosentti Ilkka Taipale Mechelin-säätiöstä, ohjausryhmän sihteeri lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro valtioneuvoston kansliasta. 

Lisäksi hankkeelle on asetettu tieteellinen asiantuntijaryhmän. Asiantuntijaryhmän jäsenet ovat: professori Laura Kolbe Helsingin yliopistosta, kulttuurihistorioitsija Rainer Knapas Helsingin yliopistosta, pääjohtaja Jussi Nuorteva Kansallisarkistosta, professori Henrik Meinander Helsingin yliopistosta, oikeustieteen tohtori ja EU:n tuomioistuimen tuomareiden ja julkisasiamiesten nimityksiä valmistelevan komitean puheenjohtaja Allan Rosas, varapuheenjohtaja Kalevi Suomela Mechelin-säätiöstä sekä professori Veli-Pekka Viljanen Turun yliopistosta. 

Lisätietoja: alivaltiosihteeri Timo Lankinen, valtioneuvoston kanslia, timo.lankinen(at)vnk.fi, p. 029 5160 300, johtava asiantuntija Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen p. 029 516 0220, tiina-kaisa.laakso-liukkonen(at)vnk.fi, ja Mechelin-hankkeen projektipäällikkö, päätoimittaja Raimo Savolainen, raimo.savolainen(at)vnk.fi, p. 040 860 2867