Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin: Auttamalla ja tukemalla toisiamme jaksamme vaikeiden aikojen ylitse

Government Communications Department
Julkaisuajankohta 17.4.2020 15.15
Tiedote 262/2020

Poikkeusolot vaikuttavat meihin kaikkiin. Olemme joutuneet rajoittamaan tai luopumaan monista meille tärkeistä asioista. Huoli omasta ja läheisten terveydestä ja jaksamisesta, toimeentulosta ja pärjäämisestä on monilla meistä arjessa läsnä. Kriisin keskellä on hyvä pysähtyä miettimään, miten jaksamme ja miten tuemme toisiamme vaikeiden aikojen ylitse.

- Kohtaamme kaikki arjessamme poikkeuksellisen ajan ja olot, mutta kaikki omalla tavallamme. Vaikka kriisi on yhteinen, se koskettaa ihmisiä eri tavoin, pääministeri Sanna Marin toteaa.

Suomi toimii -viestintähanke käynnistyy

Valtioneuvosto haluaa osaltaan tukea tätä arjessa tapahtuvaa työtä. Nyt käynnistyvän Suomi toimii – viestintähankkeen tavoitteena on osallistaa ja ottaa kaikki mukaan, tehdä näkyväksi arjessa tapahtuva hyvä työ, jota eri toimijat yhteiskunnassa tekevät. Hanke tarjoaa sateenvarjon, jonka alla esimerkiksi erilaisia tapahtumia voi järjestää: nyt virtuaalisia tapahtumia ja poikkeusolojen päätyttyä tapahtumia todellisessa maailmassa. Hanke jatkuu tammikuulle 2021 asti, mutta toivomus on, että tästä syntyy jotain pysyvämpää. Jotain, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.

- Kiitollisena saamme todistaa, kuinka niin monet ihmiset, järjestöt ja yritykset ovat halunneet auttaa ja tukea toisia. Joku käy kaupassa vanhuksen puolesta, toinen tukee etäkoululaista kotitehtävissä, yksi puurtaa arjessaan toisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Pieniä ja suuria tekoja, joita kaikkia tarvitaan näinä vaikeina aikoina, pääministeri Marin sanoo.

Vaikka hanke vasta käynnistyi, mukaan on jo lähtenyt 16 järjestöä: Suomen Punainen Risti, Suomen Lentopelastusseura SLPS, Mieli Ry, Maanpuolustuksen koulutus, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry, Suomen pelastuskoiraliitto, Suomen Työväen Urheiluliitto TUL, Suomen Partiolaiset, Naisten Valmiusliitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Radioamatööriliitto SRAL, Maanpuolustusnaisten Liitto ry, Marttaliitto, Allianssi ja Pelastakaa Lapset. Muitakin toimijoita on tulossa mukaan.

Kerro tarinasi tunnuksilla #suomitoimii #yhdessä

Valtioneuvoston viestintä jakaa yhteistyökumppaniensa kanssa tunnelmia ja hetkiä auttavasta, tsemppaavasta ja kriisitilanteessa toisia tukevasta Suomesta tunnuksilla #suomitoimii #yhdessä.

Lisätietoja hankkeesta suomitoimii.fi

Suurin osa kertoo auttaneensa toisia koronakriisin aikana  

Auttavatko ihmiset toisiaan? Vastaus on kyllä. Suurin osa Manner-Suomessa asuvista kertoo auttaneensa toisia koronakriisin aikana. Yleisimmin apua on tarjottu perheenjäsenille ja sukulaisille, jotka eivät asu samassa taloudessa. Myös ystäviä, pienyrittäjiä ja naapureita on autettu. Auttamisenhalu käy ilmi valtioneuvoston kanslian Tilastokeskuksella teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa tutkittiin 15-74-vuotiaiden näkemyksiä verkkokyselynä 2.-5.4.2020.

Suomalaiset kokivat saaneensa hyvin tietoa koronakriisin aiheuttamista muutoksista omaan elämään. Jopa yhdeksän kymmenestä vastaajasta (89 %) kertoi saaneensa hyvin tai melko hyvin tietoa koronakriisin vaikutuksista omaan arkeensa. Tietoa oli saatu parhaiten keskeisistä viestintävälineistä kuten televisiosta ja sanomalehdistä, mutta myös työ- ja opiskelupaikan sekä oman lähipiirin kanssa käydyt keskustelut koettiin tärkeiksi. Viranomaisten viestintään koronatilanteesta suomalaiset olivat tyytyväisiä. Viestintää pidettiin luotettavana ja tasapuolisena.

Tieto auttaa sitoutumaan. Jopa 96 % vastaajista kertoi noudattaneensa viranomaisten antamia ohjeita joko hyvin tai melko hyvin. Suurin osa vastaajista (87 %) on tehnyt tämän mielellään tai melko mielellään.

Kansalaispulssi (Tilastokeskuksen kyselytutkimuksen tuloksia)

Lisätietoja: Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p, 040 536 4821, valtioneuvoston kanslia sekä erikoistutkija Antti Sillanpää, p. 0295 140 012, Turvallisuuskomitean sihteeristö

Sivun alkuun