Hyppää sisältöön

Valtioneuvoston selonteko Senaatti-konsernista ja valtion kiinteistö- ja toimitilahallinnosta lausunnoille

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2022 9.29
Tiedote

Selonteon tarkoituksena on tuottaa kokonaisvaltainen katsaus eduskunnalle valtion kiinteistö- ja toimitilahallinnosta sekä siitä vastaavan Senaatti-konsernin toiminnasta. Selonteon luonnos on lausunnoilla 2.6.–15.7.2022.

Selonteossa esitellään valtion rakennetun kiinteistövarallisuuden hallinnointi Suomessa ja ulkomailla. Selonteossa kuvataan valtion sisäinen vuokrajärjestelmä, jonka perusteella valtion virastot ja laitokset hankkivat toimitiloja käyttöönsä. 

Selonteossa arvioidaan vuokrajärjestelmässä viime vuosina tehtyjen muutosten onnistumista, joista keskeisin on omakustannusperusteiseen vuokrajärjestelmään siirtyminen vuonna 2016. Omakustannusperusteinen vuokrajärjestelmä tarkoittaa sitä, ettei Senaatti-konserni tavoittele toiminnallaan voittoa. Arvioinnin pohjana ovat asiasta tehdyt tutkimukset.

Selonteossa kuvataan vuoden 2021 alussa perustetun Senaatti-kiinteistöistä ja sen tytärliikelaitos Puolustuskiinteistöistä koostuvan liikelaitoskonsernin ensimmäistä toimintavuotta. Selonteossa käsitellään Senaatti-konsernin henkilöstön asemaa ja kuvataan konsernin toimitilapalveluita käyttävien virastojen ja laitosten kokemuksia asioinnin sujuvuudesta. 

Selonteon lopussa esitetään arvioita valtion tilahallintoon liittyvistä tulevaisuuden näkymistä ja kehittämistarpeista.

Lisätietoja:
Hallitussihteeri Peppiina Huhtala, puh. 0295 530 129, peppiina.huhtala(at)gov.fi
Finanssineuvos Tero Meltti, puh. 0295 530 770, tero.meltti(at)gov.fi (3.6.–8.7.2022)