Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Antti Tulenheimon hallituksen ohjelma

Tulenheimon ohjelmapuhe valtioneuvoston yleisessä istunnossa 31.3.1925

Hallitus ryhtyy toimeensa pitäen silmämääränään Suomen valtioaatteen lujittamista kaikilla valtiollisen elämän aloilla, jatkaa siinä edellisten hallitusten työtä.

Hallitus pyrkii ylläpitämään ja edistämään ystävällisiä ja luottamuksellisia suhteita muiden valtioiden kanssa. Sisäpolitiikassa hallitus on ponnistava voimansa yhteiskuntavastaisen kiihotuksen estämiseksi, lainkuuliaisuuteen ja yhteiskuntajärjestyksen lujuuteen perustuvan sisäisen rauhan syventämiseksi sekä isänmaallisen, sovinnollisen yhteistunnon voimistuttamiseksi eri kansanluokkain kesken. Sitä uupumatonta, luovaa työtä, jota isänmaa vaatii kaikilta kansalaisilta, hallitus on velvollisuutensa mukaisesti johtava ja edistävä kaikin sen käytettävissä olevin keinoin.

Vallitseva pulakausi vaatii suurta säästäväisyyttä niinhyvin valtion kuin yksityisten taloudessa. Mutta niissä rajoissa, joissa valtiontalouden nykyinen tila sallii hallituksen liikkua, se on auliisti turvaava maan tuotannollista elämää. Erityisesti pääelinkeinomme, maatalouden, samoinkuin kauppatasollemme tärkeän teollisuuden kaikinpuolinen tukeminen on oleva hallituksen huolenpitona. Varsinkin on maatalouden luotto-olojen edelleen kehittämisestä huolehdittava. Samoin ovat sosiaaliset uudistukset ja maan sivistyselämän kehittäminen vaativa hallituksen huomiota. Hallitus on myös jatkava niitä, toimenpiteitä, joihin edellisten hallitusten aikana on ryhdytty väkijuomien salakuljetuksen ja käyttämisen estämiseksi. Erityisesti tehtäväkseen hallitus katsoo kansallisen armeijamme olojen parantamisen, olemassaolevien epäkohtien poistamisen, puolustuskuntoisuuden tehostamisen sekä raittiin ja siveellisen hengen voimistamisen armeijan kaikissa jäsenissä.

Valittaen, ettei hallitusta ole voitu muodostaa laajemmalle pohjalle, hallitus on määrätietoisesti käyttävä sille kuuluvaa valtiovaltaa, luottaen siihen, että se vilpittömässä pyrkimyksessään on saava tehokasta tukea eduskunnalta sekä virkamiehistön velvollisuudentuntoisesta palveluksesta, armeijan jokaisen jäsenen uhrautuvasta työstä ja kaikkien kansalaisten tehokkaasta myötävaikutuksesta.

Sivun alkuun