Hyppää sisältöön

Mitkä periaatteet ohjaavat hoito- ja palvelupäätöksiä? – Kansalaiskysely on nyt avattu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.1.2025 16.21
Kolumni

Sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarat – kuten raha ja henkilöstön määrä – ovat aina rajalliset. Käytännön työssä on tehtävä valintoja ja asetettava asioita tärkeysjärjestykseen eli priorisoitava.

Priorisointia joudutaan tälläkin hetkellä tekemään joka päivä riippumatta siitä, onko siihen olemassa selkeitä kansallisia periaatteita tai ohjeita.

Kansallisten linjausten puute vaarantaa ihmisten oikeuden saada yhdenvertaista hoitoa ja lisää ammattilaisten eettistä stressiä. 

Sosiaali- ja terveysministeriössä on käynnissä säädöshanke niistä periaatteista, joilla määritetään, millaisissa tilanteissa ja minkälaisia julkisin varoin rahoitettuja palveluita ihmisillä on oikeus saada. 

Yhteiskunnallinen keskustelu on tärkeää myös Suomessa

Tärkeä osa tätä hanketta on yhteiskunnallinen keskustelu siitä, mitkä periaatteet ohjaavat hoito- ja palvelupäätöksiä silloin, kun kaikkea ei voida tarjota kaikille.

Kansalaisille on nyt avattu kysely, jonka avulla kerätään mielipiteitä siitä, millä perusteilla palvelut pitäisi määritellä osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoimaa tai rajata sen ulkopuolelle. 

Samankaltaista keskustelua käydään myös muissa maissa. Useissa maissa on jo määritelty periaatteita, joiden perusteella päätöksiä tehdään. Tällaisia periaatteita ovat esimerkiksi kustannusvaikuttavuus, sairauden tai ongelman vakavuus tai palvelusta odotettavissa oleva hyöty. 

Periaatteet ovat monessa maassa melko samanlaisia, mutta painotukset ja soveltamisohjeet vaihtelevat.

Nyt on aika pohtia, mitkä periaatteet ovat meille suomalaisille kaikkein tärkeimpiä.

Vastaamalla kansalaiskyselyyn voit vaikuttaa

Kysely kattaa vain joitakin näkökulmia tähän haastavaan aiheeseen. Vastausten perusteella ei suoraan tehdä päätöksiä yksittäisten palvelujen, hoitojen tai lääkkeiden kuulumisesta julkiseen palveluvalikoimaan, mutta vastauksia hyödynnetään lainsäädännön valmistelussa.

Kysely antaa myös arvokasta tietoa siitä, mitkä arvot ovat meille suomalaisille tärkeitä ja minkälaisiin tarpeisiin julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ainakin tulisi aina pystyä vastaamaan. 

Kysely on ensimmäinen askel aiheesta käytävässä kansalaiskeskustelussa, ja sen tulosten perusteella tarkennetaan jatkoaskeleet.  

Kysely toteutetaan yhteistyössä Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (ETENE) ja Palveluvalikoimaneuvoston (Palko) kanssa. 

Kannustan kaikkia vastaamaan tähän kyselyyn - jokainen vastaus on tärkeä. 

Kaisa Juuso 
Sosiaali- ja terveysministeri

Orpon hallitusohjelma Toimiva ja kestävä hyvinvointiyhteiskunta