Hoppa till innehåll

Vilka principer styr besluten om vård och tjänster? – Medborgarenkäten är nu öppen

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 15.1.2025 16.21
Kolumn

Resurserna för social- och hälsovården - dvs. pengar och personal – är alltid begränsade. I det praktiska arbetet är man tvungen att sätta saker i viktighetsordning, dvs. prioritera.  

Prioritera måste vi varje dag redan nu trots att det inte finns tydliga nationella principer eller anvisningar för allt. Bristen på nationella riktlinjer äventyrar människornas rätt till vård på jämlika villkor och ökar den etiska stressen för de som arbetar inom vården.  

Därför har social- och hälsovårdsministeriet inlett ett lagprojekt om de principer som ska bestämma i vilka situationer människan ska ha rätt att få tjänster och vilka offentligt finansierade tjänster människan ska ha rätt att få.   

Samhällsdebatten behövs också i Finland

En viktig del av projektet är att föra en samhällsdebatt om vilka principer det är som styr besluten om vård och tjänster i ett läge där alla inte kan få allt. 

För detta har nu öppnats en medborgarenkät för att samla in medborgarnas åsikter om vilka principer som borde bestämma vilka tjänster som ska ingå i tjänsteutbudet inom hälso- och sjukvården.  

Liknande frågor diskuteras också i andra länder. I många länder har man redan fastställt de principer som besluten ska grunda sig på. De gäller till exempel kostnadseffektiviteten, sjukdomens eller problemets allvarlighetsgrad eller den förväntade nyttan av tjänsten.  

De olika ländernas principer är rätt likadana, men betoningen och tillämpningen varierar. 

Nu är det vår tur att fundera på vilka principer som är de allra viktigaste för oss finländare. 

Genom att svara på enkäten kan du göra skillnad

I enkäten behandlas bara några aspekter av den här svåra frågan. På basis av svaren kan man inte fatta direkta beslut om vilka enskilda tjänster, behandlingar eller läkemedel som ska ingå i tjänsteutbudet, men svaren är till stor hjälp vid beredningen av lagstiftningen. 

Enkäten ger också värdefull information om vilka värderingar som är viktiga för oss finländare och vilka offentliga social- och hälsovårdstjänster som är absolut nödvändiga.  

Enkäten är det första steget i en samhällsdebatt om detta, och resultaten kommer att hjälpa oss gå vidare.   

Enkätundersökningen genomförs i samarbete med Riksomfattande etiska delegationen inom social- och hälsovården (ETENE) och Tjänsteutbudsrådet för hälso- och sjukvården (Palko).  

Jag uppmuntrar alla att delta – varje svar är viktigt! 

Kaisa Juuso   
Social- och hälsovårdsminister

Ett fungerande och hållbart välfärdssamhälle Orpos regeringsprogram