Hyppää sisältöön

Kommittén för social trygghet har blivit klar med sina ställningstaganden

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 17.12.2021 9.16
Pressmeddelande

Kommittén för social trygghet har fastställt de väsentligaste problemområdena i det nuvarande systemet för social trygghet och publicerar 18 ställningstaganden om reformen av det nuvarande systemet för social trygghet.

Ställningstagandena grundar sig på de fyra problemrapporter som kommittén för social trygghet har utarbetat och på kommitténs rapport om de viktigaste valen och de grundläggande principerna i fråga om den sociala tryggheten. I ställningstagandena behandlas den sociala trygghetens komplexitet, samordning av förvärvsarbete och social trygghet, sistahandstrygghet, grundtrygghet och boende samt samordning av tjänster och förmåner. 

”De problem som identifierats i det nuvarande systemet för social trygghet visar att kommittén håller på att lösa en utvecklad välfärdsstats utmaningar, som är annorlunda än i en välfärdsstat under uppbyggnad. Frågor som tas upp är problem med genomförandet och administrationen av den sociala tryggheten, såsom att systemet är invecklat, att det är svårt för kunderna att få sina ärenden uträttade i systemet, att människor faller mellan stolarna och att det bildas stuprör på den genomförande nivån. Som en annan stor helhet framträder meningsskiljaktigheter om gränserna för och syftet med en långt utvecklad välfärdsstat, såsom jämkning av förmåner i förhållande till inkomster och frågor om gränserna för individens och samhällets rättigheter och skyldigheter”, konstaterar ordföranden för kommittén för social trygghet Pasi Moisio.  

Utifrån ställningstagandena ska det tas fram lösningar på det nuvarande systemets problem för kommitténs mellanrapport. För en långsiktig reform av den sociala tryggheten ska det också tas fram en utredning om alternativa sätt att ordna social trygghet, såsom basinkomst, negativ inkomstskatt, baskonto, sammanslagning av grundskyddsförmåner och ett orsaksbaserat system. När utredningarna är klara ska kommittén i sin mellanrapport fastslå principer och strukturer för en långsiktig reform av den sociala tryggheten. Kommittén kan i ett senare skede också ta ställning till andra frågor som gäller den sociala tryggheten.

Den sociala tryggheten reformeras av en parlamentarisk kommitté, vars mandatperiod inleddes under våren 2020 och fortsätter till 2027.

Mer information:

Pasi Moisio, ordförande för kommittén för social trygghet, forskningsprofessor, tfn 029 524 7228, [email protected]
Heli Backman, andra vice ordförande för kommittén för social trygghet, avdelningschef, tfn 0295 163 668
Liisa Siika-aho, tredje vice ordförande för kommittén för social trygghet, direktör, tfn 0295 163 085
Tuulia Nieminen, kommunikationsexpert, tfn 0295 163 635
E-postadresserna har formen [email protected], med undantag av Pasi Moisios