Hyppää sisältöön

STM: Julkisen talouden sopeuttaminen ei saa vaarantaa väestön työ- ja toimintakykyä eikä lisätä eriarvoisuutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.2.2023 13.03
Tiedote
Kestävää hyvinvointia - Sosiaali- ja terveysministeriön virkapuheenvuoro

Väestön ikääntyminen ja siitä johtuva palvelutarpeen kasvu, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön saatavuus sekä eriarvoistuminen ovat seuraavalla hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan suurimmat haasteet. Ratkaisuja julkisen talouden reunaehtojen ja kestävän hyvinvoinnin ristipaineisiin esitetään tänään julkistetussa sosiaali- ja terveysministeriön virkapuheenvuorossa. 

”Palveluiden ja etuuksien jatkuva kehittäminen ja väestön työ- ja toimintakyvystä huolehtiminen tukevat myös talouden tasapainottamista”, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi.

Hyvinvointitalous päätöksenteon pohjaksi

Ministeriö nostaa virkapuheenvuorossaan esiin kolme tärkeää reunaehtoa niille toimille ja päätöksille, joita julkisen talouden tasapainottamiseksi tehdään seuraavien vuosien aikana:

  • Ratkaisut julkisen talouden tasapainottamiseen on tehtävä hyvinvointitaloudellisin perustein eli ottamalla huomioon niiden taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset. 
  • Tehtyjen ja alkaneiden uudistusten jatkuvuus on turvattava. Hyvinvointialueiden toiminta on varmistettava, ja sosiaaliturvan uudistamista täytyy jatkaa.
  • Eriarvoistuminen ja terveys- ja hyvinvointierot eivät saa nykyisestään enää kasvaa.   

Mielenterveyden ongelmat uhkaavat työ- ja toimintakykyä

Mielenterveyden merkitys yhteiskunnassa ja työelämässä on kasvanut. Mielenterveyden häiriöt heikentävät osallisuutta ympäröivään yhteisöön ja yhteiskuntaan sekä lyhentävät kouluttautumista ja työuria.

Mielenterveyden ongelmat näkyvät suoraan esimerkiksi työkyvyn heikkenemisessä ja työn tuottavuuden laskussa sekä mielenterveysperustaisten työkyvyttömyyseläkkeiden suurena määränä.

Sosiaali- ja terveysministeriö korostaakin edistävän ja ehkäisevän mielenterveystyön merkitystä sekä sitä, että väestölle on taattava riittävät mielenterveyspalvelut. Mielenterveyden edistäminen sekä mielenterveyshäiriöiden hoito ovat investointi tulevaisuuteen.

”Hyvä mielenterveys on voimavara, joka parantaa työkykyä ja työn tuottavuutta ja toisaalta vahvistaa niin ihmisten kuin yhteiskunnankin kykyä selviytyä muutoksissa ja kriiseissä”, muistuttaa kansliapäällikkö Niemi.

Lisätietoja

Kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi, p. 0295 163 425 
Osastopäällikkö Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085
Strategiajohtaja Pasi Pohjola, p. 0295 163 585
Kaikkien sähköpostit ovat muotoa [email protected]