Hyppää sisältöön

Vuodenvaihteen muutokset sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.12.2024 10.14
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla tulee vuoden 2025 alussa voimaan useita säädösmuutoksia. Tähän koosteeseen on kerätty niistä merkittävimmät.

Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen tasoksi 0,6 

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen henkilöstön vähimmäismitoituksesta ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä. Vähimmäismitoitus on vuoden 2025 alusta lähtien pysyvästi 0,6 työntekijää asiakasta kohden. Henkilöstön vähimmäismitoituksesta riippumatta asukkaiden yksilöllinen palvelutarve on kuitenkin aina otettava huomioon. 

Omaishoidon tuen ja perhehoidon palkkiot vuonna 2025 

Uudet ohjeet omaishoidon ja perhehoidon palkkioista on julkaistu. Omaishoidon tuen ja perhehoidon hoitopalkkiot nousevat vuonna 2025 noin 2,2 prosenttia. Uudet palkkiomäärät tulevat voimaan 1.1.2025. 

Uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.1.2025 

Uudistetun vammaispalvelulain lähtökohta on vammaisten henkilöiden osallisuus ja yhdenvertaisuus sekä vammaisen henkilön tarpeiden mukaiset, yksilölliset ja itsenäistä elämää tukevat palvelut. Uusia vammaispalvelulain mukaisia palveluita ovat erityinen osallisuuden tuki, tuettu päätöksenteko ja vaativa moniammatillinen tuki.  

Oikeus palveluihin määrittyy jatkossa tarpeen, ei diagnoosin perusteella. Palvelut säilyvät edelleen pääosin maksuttomina.  

Sote-alan yhdistysten ja säätiöiden avustusten takaisinperintä siirtyy STEAn tehtäväksi 

Sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden valtionavustusten takaisinperintä siirtyy sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tehtäväksi 1.1.2025 alkaen. STEA on sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva erillisviranomainen. 

Lähisuhdeväkivallan sovittelusta luovutaan vuoden 2025 alussa – Poikkeuksena alaikäisten tekemät lievät rikokset 

Lähisuhdeväkivaltaa saa sovitella vuoden 2025 alusta alkaen ainoastaan lievissä rikoksissa, joita alaikäinen on kohdistanut huoltajaansa tai sukulaiseensa. Kaikesta muusta lähisuhdeväkivallan sovittelusta luovutaan. Tavoitteena on varmistaa, ettei uhreja voida painostaa sovitteluun. 

Työeläkeindeksi ja palkkakerroin vahvistettu vuodelle 2025 

Työeläkeindeksi on ensi vuonna 3077. Työeläkeindeksiä laskettaessa palkkojen muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintojen muutoksen 80 prosenttia. Vuoden 2023 lopussa työeläkkeenä vanhuuseläkettä saavien keskimääräinen eläke oli 1 885 euroa kuukaudessa. 

Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,673. Palkkakertoimessa palkkojen muutoksen osuus on 80 prosenttia ja hintojen muutoksen 20 prosenttia. 

Työeläkevakuutusmaksut vuodelle 2025 on vahvistettu 

Vuonna 2025 työntekijän eläkelain mukainen keskimääräinen työeläkevakuutusmaksu on 24,85 prosenttia palkasta. 

Maatalousyrittäjän eläkelain mukainen perusprosentti ja yrittäjän eläkelain mukainen työeläkevakuutusmaksuprosentti ovat ensi vuonna 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu maksu 25,60 prosenttia. 

Työntekijöiden eläkevakuutusmaksu on ensi vuonna 7,15 prosenttia ja 53–62-vuotiaiden korotettu työeläkevakuutusmaksu 8,65 prosenttia.   

Työnantajan keskimääräinen maksu vuonna 2025 on 17,38 prosenttia. 

Työttömyysvakuutusmaksut alenevat vuonna 2025 

Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu alenee nykyisestä 0,79 prosentista 0,59 prosenttiin palkasta. Työnantajan työttömyysturvamaksu alenee nykyisestä 0,27 prosentista 0,20 prosenttiin palkasta, jos palkkasumma on korkeintaan 2 455 500 euroa. Sen ylittävältä osalta työttömyysvakuutusmaksu on 0,80 prosenttia palkasta. 

Kela-taksien enimmäishinnat nousevat vuonna 2025 

Taksimatkojen enimmäishintoja korotetaan 2,7 prosentilla taksiliikenteen nousseiden kustannusten vuoksi. Taksin käytöstä perittävä enimmäishinta muodostuu perusmaksusta, ajomatkamaksusta, odotusmaksusta avustamislisästä ja arvonlisäveron osuudesta. 

Kansaneläkettä maksetaan jatkossa vain pysyvästi Suomessa asuville  

Jos kansaneläkkeen saaja asuu lain voimaantullessa toisessa EU-maassa tai muussa EU:n sosiaaliturva-asetusta soveltavassa maassa, kansaneläkkeen maksu keskeytetään 1.2.2025. 

Kansaneläkelain mukaisten etuuksien maksu keskeytetään vakinaista ulkomaille muuttoa seuraavan kuukauden alusta. Eläkettä voidaan edelleen maksaa tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana. 

Muutoksia yleiseen asumistukeen ja eläkkeensaajan asumistukeen 

Yleisestä asumistuesta ja eläkkeensaajan asumistuesta annettuihin lakeihin tehtävät muutokset koskevat muun muassa yleisen asumistuen varallisuusharkintaa, enimmäisasumismenoja koskevaa kuntaryhmitystä ja yrittäjän tulojen arviointia sekä eläkkeensaajan asumistuen omaisuusrajoja ja tuloharkintaa. 

Varallisuusharkinta palautetaan yleisen asumistuen määräytymisperusteisiin. Varallisuuteen ei lasketa mukaan tuottamatonta omaisuutta tai omaisuutta, johon tuen hakijalla tai ruokakunnan jäsenellä ei ole hallintaoikeutta. 

Omaisuuden vaikutusta myönnettävään eläkkeensaajan asumistukeen kiristetään nykyisestä. Eläkkeensaajan asumistuen tuloharkintaa kiristetään nostamalla lisäomavastuuprosenttia nykyisestä 41,3 prosentista 43,5 prosenttiin. 

Tapaturmavakuutuskeskuksen toteuttamasta työpaikkaonnettomuuksien tutkinnasta säädetään jatkossa laissa 

Työtapaturma- ja ammattitautilakiin sekä maatalousyrittäjän vastaavaan lakiin lisätään työpaikkaonnettomuuksien tutkintaa koskevat säännökset. 

Työpaikkaonnettomuuksien tutkinnan tavoitteena on ehkäistä työtapaturmia ja ammattitauteja. Tutkinnassa selvitetään onnettomuuksien syyt ja seuraukset, ja annetaan suosituksia työturvallisuuden parantamiseksi. 

Uusilla säännöksillä virallistetaan nykyisin käytössä oleva työpaikkaonnettomuuksien tutkinta (TOT-toiminta), ja Tapaturmavakuutuskeskukselle annetaan lakisääteinen vastuu työpaikkaonnettomuuksien tutkinnasta. Lisäksi lakiin lisätään säädökset tutkintatoiminnasta, TOT-johtokunnasta, TOT-tutkintaryhmistä ja tiedonsaannista. Eduskuntakäsittelyssä tiedonsaantia koskevia säännöksiä vielä tarkennettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta. 

Perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajat pitenevät (hoitotakuu)  

Perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajat pitenevät vuoden 2025 alusta lukien (hoitotakuu). Perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa hoitotakuu on jatkossa 3 kuukautta ja suun terveydenhuollossa 6 kuukautta. Hoitoon on kuitenkin aina päästävä lääketieteelliset ja hammaslääketieteelliset seikat huomioiden kohtuullisessa ajassa. Muutokset eivät koske alle 23-vuotiaita. 

Leikkaustoimintaa koskevat muutokset voimaan 

Osana sairaaloiden työnjaon ja päivystysten uudistamisesta hyväksyttiin leikkaustoimintaa koskevan sääntelyn muutokset. Vuoden 2025 alussa voimaan tulee sääntely, jonka mukaan osaa leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa edellyttävästä päiväkirurgiasta ja lyhytjälkihoitoisesta eri erikoisalojen leikkaustoiminnasta voisi suorittaa laissa nimetyissä sairaaloissa, vaikka niissä ei ole ympärivuorokautista perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystä. 

Lisäksi muussakin terveydenhuoltoa toteuttavassa toimintayksikössä voi suorittaa tiettyjä anestesiologista osaamista edellyttäviä nukutusta tai puudutusta vaativia kevyitä toimenpiteitä. Näitä leikkauksia ja toimenpiteitä hyvinvointialue voi hankkia myös yksityiseltä palveluntuottajalta. Valtioneuvoston asetuksella tullaan kevään aikana säätämään tarkemmin näistä leikkauksista ja toimenpiteistä.  

Sairaaloiden päivystystä koskevat muutokset tulevat voimaan 1.10.2025. 

Oikeus tilapäisenä sosiaalityöntekijänä toimimiseen laajenee 

Vuoden 2025 alusta lukien laajennetaan laillistetun sosiaalityöntekijän tehtävissä enintään vuoden ajan toimivien henkilöiden koulutustaustaa sekä selkeytetään muutoinkin kyseisen tehtävän hoitamiseen liittyvää oikeustilaa. Lain tavoitteena on varmistaa sosiaalihuollon henkilöstön saatavuus ja sosiaalihuollon palveluiden riittävyys. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärät nousevat 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärät nousevat vuoden 2025 alusta. Korotukset koskevat pääasiassa terveydenhuollon maksuja, mutta osa korotuksista kohdistuu myös sosiaalipalvelujen maksuihin. Pääsääntöisesti perusterveydenhuollon maksuja korotetaan 22,5 prosentilla ja erikoissairaanhoidon maksuja 45 prosentilla.  

Valvontalakiin Soteri-rekisteröintiä koskeva väliaikainen muutos 

1.2.2025 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat ja heihin rinnastettavat palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa heti jätettyään hakemuksen Soteri-rekisteröintiä varten. Sääntely on voimassa vuoden 2026 loppuun. Lakiin sisältyvät myös yksityisten perheryhmäkotien rekisteröimistä koskevat siirtymäsäännökset.  

Hammasamalgaamin käyttö kielletty vuoden 2025 alusta lähtien 

Hammasamalgaamin käyttö hammashoidossa Euroopan unionin jäsenmaissa sekä hammasamalgaamin vienti EU-maista on kielletty vuoden 2025 alusta lähtien. Kiellon taustalla ovat ympäristösyyt: hammasamalgaami on elohopean suurimpia käyttökohteita EU:ssa ja merkittävä ympäristösaasteen lähde. 

Muutoksia nuorten ammatilliseen kuntoutukseen ja kuntoutusrahoihin 

Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annettuun lakiin, opintotukilakiin ja sairausvakuutuslakiin tehdään muutoksia. Tarkoituksena on, että oppivelvollisuuden pidennyksestä johtuvat päällekkäisyydet ammatillisen kuntoutuksen etuuksissa poistetaan. 

Nuoren ammatillisen kuntoutuksen myöntämisedellytykset tarkennetaan lakiin, jotta kuntoutus voidaan kohdistaa tarkoituksenmukaisesti opiskelun ja työelämän ulkopuolella tai muutoin syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Sairaus- tai vammadiagnoosia ei jatkossakaan edellytetä. 

Eräiden Kelan maksamien etuuksien ikärajat nousevat 16 vuodesta 18 vuoteen 

Kansaneläkkeen, takuueläkkeen, sairauspäivärahan sekä Kansaneläkelaitoksen kuntoutusrahaetuuksien alaikärajaa nostetaan 18 vuoteen. Myös vammaisetuusjärjestelmän sisäiseksi ikärajaksi tulee 18 vuotta nykyisen 16 vuoden sijasta. Lisäksi mahdollisuutta jättää työkyvyttömyyseläke lepäämään jatketaan. Muutos ei vaikuta jo myönnettyihin etuuksiin. 

Keliakiasta aiheutuviin ylimääräisiin ravintomenoihin helpotusta perustoimeentulotuesta 

Keliakiasta aiheutuvia ylimääräisiä ravintomenoja huomioidaan perustoimeentulotuen muina perusmenoina jatkossa 38 eurolla kuukaudessa. Keliakiakorvaus koskee 16 vuotta täyttäneitä henkilöitä, sillä he eivät voi saada keliakian ja siitä aiheutuvan gluteenittoman ruokavalion noudattamisen perusteella alle 16-vuotiaan vammaistukea.   

Muutoksia lääkekustannuksiin - tavoitteena 90 miljoonan euron säästöt   

Lääkkeiden hinnoitteluun tehdään uusia säännöksiä, joilla edistetään hintakilpailua ja alennetaan siten lääkkeiden hintoja. Lääkkeenkäyttäjät hyötyvät hinnoittelun muutoksista alentuneina lääkekustannuksina. 

Lääkekorvausten alkuomavastuu korotetaan 50 eurosta 70 euroon ja sidotaan kansaneläkeindeksiin. Sairausvakuutuslain ehdollista korvattavuutta koskeva sääntely vakinaistetaan. Apteekkien, sivuapteekkien ja apteekkien verkkopalveluiden hintaneuvontavelvoitetta täsmennetään ja niille asetetaan velvoite tarjota ostajalle hinnaltaan tosiasiallisesti edullisinta lääkemääräyksellä toimitettavaa lääkevalmistetta. 

Työttömyysetuuksien aktiiviajan korotusosista luovutaan ja osittaiseen työmarkkinatukeen tehdään muutoksia   

Työllistymistä edistävien palvelujen ajalta ei enää makseta peruspäivärahan ja työmarkkinatuen korotusosaa eikä ansiopäivärahan korotettua ansio-osaa. Muutos koskee 1.1.2025 tai myöhemmin alkavia palveluita.  

Kulukorvausta saa edelleen muulla kuin työttömyysetuudella tuettuun omaehtoiseen opiskeluun osallistumisesta. Lisäksi mahdollisuus saada korotettua liikkuvuusavustusta poistetaan. 

Osittaisen työmarkkinatuen tarveharkintaa kiristetään pienentämällä tuen vähimmäismäärää. Vähimmäismäärä on jatkossa nykyisen 50 prosentin sijaan 35 prosenttia siitä työmarkkinatuesta, jota vanhempiensa luona asuvalle työnhakijalle muutoin maksettaisiin. Vanhempien tulojen ylittäessä säädetyn tulorajan voidaan työmarkkinatuki maksaa jatkossakin täysimääräisenä, jos hakija kykenee luotettavasti todistamaan, että vanhemmat eivät tue häntä taloudellisesti. Lisäksi vanhempien tuloina ei enää huomioida omaishoidon palkkiota ja muussa kuin ansaintatarkoituksessa saatua perhehoitajan hoitopalkkiota.