Hoppa till innehåll

Ändringar inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde vid årsskiftet

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 20.12.2024 10.14
Pressmeddelande

Flera lag- och förordningsändringar som hänför sig till social-, hälso- och försäkringsområdet träder i kraft i början av år 2025. De största förändringarna har samlats här.

Personaldimensioneringen inom heldygnsomsorgen för äldre ska vara 0,6 anställda 

Riksdagen har godkänt regeringens proposition om minimidimensioneringen i fråga om personalen på verksamhetsenheterna för heldygnsomsorg. Från och med ingången av år 2025 ska personaldimensioneringen permanent vara 0,6 anställda per klient. Oberoende av personaldimensioneringen bör man alltid beakta klienternas individuella servicebehov. 

Arvoden inom stödet för närståendevård och arvoden för familjevård 2025 

Nya anvisningar om arvoden för närståendevård och familjevård finns nu tillgängliga. Vårdarvodet inom stödet för närståendevård och vårdarvodet för familjevård höjs med cirka 2,2 procent 2025. De nya arvodesbeloppen träder i kraft den 1 januari 2025. 

Den nya lagen om funktionshinderservice träder i kraft den 1 januari 2025 

Målet för den ändrade lagen om funktionshinderservice är ökad delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättning, och individuella tjänster som tillgodoser deras behov och stöder deras förmåga att leva självständigt. Nya tjänster i lagen om funktionshinderservice är särskilt stöd för delaktigheten, stöd i att fatta beslut och krävande multiprofessionellt stöd.  

Rätten till en tjänst baserar sig i fortsättningen på behovet, inte på en diagnos. De flesta tjänster är fortfarande avgiftsfria.  

Uppgifterna med återkrav av understöden för föreningar och stiftelser inom social- och hälsovård överförs till STEA 

Regeringen föreslår att uppgifterna med återkrav av statsunderstöd som beviljats föreningar och stiftelser inom social- och hälsovård ska överföras från social- och hälsovårdsministeriet till Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) den 1 januari 2025. STEA är en separat myndighet i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet. 

Medling får inte längre användas vid våld i nära relationer från och med ingången av 2025  

Medlingen i fall av våld i nära relationer upphör från ingången av år 2025. Medling vid våld i nära relationer får i fortsättningen användas endast när det är fråga om ett lindrigt brott som en minderårig riktat mot sin vårdnadshavare eller släkting. 

Arbetspensionsindexet och lönekoefficienten för år 2025 har fastställts 

Arbetspensionsindexet är nästa år 3077. Vid beräkningen av arbetspensionsindexet är löneförändringens andel 20 procent, och prisförändringens 80 procent. I slutet av år 2023 var den genomsnittliga pensionen för personer som fick ålderspension från arbetspensionssystemet 1 885 euro i månaden. 

Som lönekoefficient fastställdes 1,673. I lönekoefficienten är löneförändringens andel 80 procent, och prisförändringens 20 procent. 

Arbetspensionsförsäkringsavgifterna för 2025 har fastställts 

År 2025 utgör den genomsnittliga arbetspensionsförsäkringsavgiften enligt lagen om pension för arbetstagare 24,85 procent av lönen.   

Basprocentsatsen enligt lagen om pension för lantbruksföretagare och procentsatsen enligt lagen om pension för företagare är nästa år 24,10 procent, och den höjda avgiften för personer som fyllt 53–62 år 25,60 procent.   

Nästa år är procentsatsen för arbetstagares pensionsförsäkringsavgift 7,15 procent, medan den förhöjda arbetspensionsförsäkringsavgiften för arbetstagare som fyllt 53–62 år är 8,65 procent. 

Arbetsgivarens genomsnittliga avgift år 2025 är 17,38 procent. 

Arbetslöshetsförsäkringspremierna sjunker år 2025 

Löntagares arbetslöshetsförsäkringspremie ska sänkas från 0,79 procent till 0,59 procent av lönen. Arbetsgivares arbetslöshetsförsäkringspremie sänks då från 0,27 procent till 0,20 procent av lönen om lönebeloppet är högst 2 455 500 euro. För den del som överstiger detta lönebelopp är arbetslöshetsförsäkringspremien 0,80 procent av lönen. 

Maximipriset för taxiresor som ersätts av FPA höjs 2025 

Maximipriserna för taxiresorna höjs med 2,7 procent på grund av ökade kostnader för taxitrafiken. Det maximipris som tas ut för användning av taxi består av en grundavgift, en avgift baserad på körsträckans längd, en väntetidsavgift, ett assistanstillägg och mervärdesskattens andel.   

I fortsättningen betalas folkpension endast till de som bor permanent i Finland 

För pensionstagare som är bosatta i ett annat EU-land eller något annat land som tillämpar EU-förordningen om social trygghet när lagen träder i kraft kommer betalningen av finsk folkpension att avbrytas den 1 februari 2025. 

Betalningen av de förmåner som avses i folkpensionslagen avbryts från ingången av månaden efter den permanenta flyttningen till utlandet. Vid temporär vistelse utomlands kan pensionen fortfarande betalas. 

Bestämmelserna om det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare ändras 

De ändringar som görs i lagarna om det allmänna bostadsbidraget och bostadsbidraget för pensionstagare gäller bland annat förmögenhetsprövningen, kommungrupperingen i fråga om minimiutgifterna för boende och beräkningen av företagarnas inkomster i fråga om det allmänna bostadsbidraget, och egendomsgränserna och inkomstprövningen i fråga om bostadsbidraget för pensionstagare. 

I grunderna för beviljandet av det allmänna bostadsbidraget återinförs förmögenhetsprövningen. Icke-produktiva tillgångar räknas inte som förmögenhet. Egendomens inverkan på bostadsbidrag för pensionstagare skärps. Inkomstprövningen i bostadsbidraget för pensionstagare skärps genom att tilläggssjälvrisken höjs från 41,3 procent till 43,5 procent. 

Bestämmelserna om  Olycksfallsförsäkringscentralens utredning av arbetsplatsolyckor lyfts upp på lagnivå 

Bestämmelserna om utredningen av arbetsplatsolyckor tas in i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar och i motsvarande lag om lantbruksföretagare. 

Syftet med utredningen av arbetsplatsolyckor är att förebygga olycksfall i arbetet och yrkessjukdomar. Vid utredningarna utreder man orsakerna till och följderna av olyckor och ger rekommendationer om hur säkerheten i arbetet kan förbättras. 

Genom de nya bestämmelserna ska den verksamhet med TOT-utredningar som finns i dag (utredningar av arbetsplatsolyckor) bli officiell och Olycksfallsförsäkringscentralen påföras ett lagstadgat ansvar för att utreda arbetsplatsolyckor. Till lagen ska fogas bestämmelser om utredningsverksamheten, direktionen, utredningsgrupperna och rätten att få information. Bestämmelserna om rätten att få information preciserades ännu i riksdagen på basis av social- och hälsovårdsutskottets betänkande. 

Maximitiderna för tillgång till icke-brådskande vård förlängs vid ingången av år 2025 (vårdgarantin) 

 Maximitiderna för tillgång till icke-brådskande vård inom primärvården förlängs vid ingången av år 2025 (vårdgarantin). 

Inom primärvårdens öppna sjukvård är vårdgarantin i fortsättningen 3 månader, och inom mun- och tandvården 6 månader. Även maximitiderna för uppföljningsbesök hos läkare, tandläkare och specialisttandläkare förlängs. Ändringarna gäller inte personer yngre än 23 år. 

Ändringar som gäller verksamhet  ska träda i kraft   

Den temporära lag som möjliggör dagkirurgi, kirurgi som kräver kort eftervård, dagskirurgiska ledprotesoperationer och vissa andra ingrepp vid utsedda offentliga sjukhus samt upphandling av dessa från privata tjänsteproducenter föreslås träda i kraft den 1 januari 2025. 

De ändringar som gäller jourverksamhet ska träda i kraft den 1 oktober 2025. 

Rätten att tillfälligt sköta socialarbetares uppgifter utvidgas 

I början av år 2025 utvidgas rätten att tillfälligt få arbeta i en legitimerad socialarbetares uppgifter i högst 1 år. Syftet med lagen är att säkerställa tillgången till socialvårdspersonal och tillräckliga socialvårdstjänster. 

Klient- och patientavgifternas maximibelopp inom social- och hälsovården stiger vid ingången av 2025 

Höjningarna av klient- och patientavgifters maximibelopp inom social- och hälsovården gäller huvudsakligen hälso- och sjukvårdsavgifterna, men även vissa avgifter för socialvårdstjänster. Inom primärvården höjs avgifterna i regel med 22,5 procent, och inom den specialiserade sjukvården med 45 procent. 

Den lagändring som gäller registreringen i Soteri har godkänts 

 Republikens president har stadfäst en lag som temporärt gör det möjligt för självständiga yrkesutövare och övriga tjänsteproducenter inom social- och hälsovården att inleda sin verksamhet genast efter att de lämnat in sin ansökan om registreringen i Soteri. 

Klient- och patientavgifternas maximibelopp inom social- och hälsovården stiger vid ingången av 2025 

Höjningarna av klient- och patientavgifters maximibelopp inom social- och hälsovården gäller huvudsakligen hälso- och sjukvårdsavgifterna, men även vissa avgifter för socialvårdstjänster. Inom primärvården höjs avgifterna i regel med 22,5 procent, och inom den specialiserade sjukvården med 45 procent. 

Rätten att tillfälligt sköta socialarbetares uppgifter utvidgas 

Riksdagen har godkänt regeringens förslag om att utvidga rätten att tillfälligt få arbeta i en legitimerad socialarbetares uppgifter i högst 1 år. Syftet med lagen är att säkerställa tillgången till socialvårdspersonal och tillräckliga socialvårdstjänster. Riksdagen godkände regeringspropositionen den 20 november 2024. 

Ändringar i den yrkesinriktade rehabiliteringen för unga och rehabiliteringspenningarna 

Lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner, lagen om studiestöd och sjukförsäkringslagen ändras. Ett mål är att avlägsna sådana överlappningar i förmånerna vid yrkesinriktad rehabilitering som kan ha uppstått på grund av förlängningen av läroplikten. 

Det föreslås att förutsättningarna för beviljande av yrkesinriktad rehabilitering för unga preciseras i lagen, för att rehabiliteringen på ett ändamålsenligt sätt ska kunna riktas till unga som varken studerar eller arbetar eller som löper risk för utslagning av någon annan orsak. Det ska inte heller i fortsättningen krävas någon diagnos av sjukdom eller funktionsnedsättning. 

Regeringen föreslår att de nedre åldersgränserna för vissa FPA-förmåner ska höjas från 16 till 18 år 

Den nedre åldersgränsen för folkpension, garantipension, sjukdagpenning och Folkpensionsanstaltens rehabiliteringspenningförmåner förslås höjas från 16 år till 18 år. Åldersgränsen ska vara 18 år i stället för gällande 16 år också inom systemet för förmånerna för personer med funktionsnedsättning. Det föreslås också att möjligheten att lämna invalidpensionen vilande ska fortsätta gälla. Ändringarna påverkar inte de förmåner som redan beviljats. 

Grundläggande utkomststöd för sådana extra matutgifter som beror på celiaki 

I fortsättningen ska sådana extra matutgifter som beror celiaki beaktas som övriga grundutgifter i det grundläggande utkomststödet till ett belopp av 38 euro i månaden. Celiakiersättningen gäller personer som har fyllt 16 år och som inte kan få det bidrag som beviljas personer under 16 år med funktionsnedsättning på grund av celiaki och den glutenfria diet som det förutsätter. 

Ändringar i prissättningen av läkemedel - målet att spara 90 miljoner euro 

Det införs nya bestämmelser om prissättningen av läkemedel som främjar priskonkurrensen och därmed sänker priserna på läkemedel. För läkemedelsanvändarna är nyttan av prisändringarna att deras läkemedelsutgifter minskar.   

Initialsjälvrisken vid läkemedelsersättningarna höjs från 50 euro till 70 euro och binds till folkpensionsindex. Sjukförsäkringslagens bestämmelser om villkorlig ersättning ska gälla permanent. Apotekens, filialapotekens och apoteksserviceställenas prisrådgivningsskyldighet preciseras, och de blir skyldiga att erbjuda kunden det läkemedelspreparat som till sitt faktiska pris är billigast. 

Förhöjningarna för aktiv tid slopas i arbetslöshetsförmånerna och det partiella arbetsmarknadsstödet ändras 

Förhöjningsdelen av grunddagpenningen och arbetsmarknadsstödet för tiden med sysselsättningsfrämjande service och den förhöjda förtjänstdelen av den inkomstrelaterade dagpenningen ska inte längre betalas ut. Ändringen gäller de tjänster som ges från och med den 1 januari 2025 och därefter. 

Man ska fortfarande få kostnadsersättning för sådana frivilliga studier som stöds på annat sätt än med arbetslöshetsförmånen. Det förhöjda rörlighetsunderstödet ska däremot slopas. 

Behovsprövningen i det partiella arbetsmarknadsstödet skärps genom att minimibeloppet minskas. Minimibeloppet minskar från gällande 50 procent till 35 procent av det arbetsmarknadsstöd som i annat fall skulle betalas till en arbetssökande som bor i sina föräldrars hushåll. När föräldrarnas inkomster överstiger inkomstgränsen kan arbetsmarknadsstöd också i fortsättningen betalas till fullt belopp om sökanden bevisligen inte får ekonomiskt stöd av sina föräldrar. Som föräldrarnas inkomster ska inte längre beaktas arvodet för närståendevård eller det vårdarvode som betalats till familjevårdare för arbete som inte utförs i förvärvssyfte. 

Användningen av tandamalgam förbjuds från ingången av 2025
 

Från ingången av 2025 är det förbjudet att använda tandamalgam i tandvården i EU-länderna och att exportera tandamalgam från EU-länderna.  Förbudet införs på grund av miljön. Tandamalgam hör nämligen till de största användningsområdena för kvicksilver i EU och är en betydande källa till miljöföroreningar.

SHM pressmeddelande 23.12.2024: Användningen av tandamalgam förbjuds från ingången av 2025