Hyppää sisältöön

STM valtioneuvoston istunnossa 25.1.2024

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2024 14.00
Tiedote

Valtioneuvoston istunnon päätökset sosiaali- ja terveysministeriön osalta torstaina 25.1.2024 on koottu tähän tiedotteeseen.

Valtakunnalliset sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteet on päivitetty

Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisista tavoitteista säädetään sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 22 §:ssä. Valtioneuvosto vahvistaa joka neljäs vuosi valtakunnalliset strategiset tavoitteet yhdenvertaisen, laadukkaan ja kustannusvaikuttavan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle. Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisten tavoitteiden toteutumista seurataan ja arvioidaan vuosittain ja niitä on tarvittaessa muutettava. Nämä tavoitteet on päivitetty pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman ja kansallisen palvelureformin pohjalta. 

Tällä hallituskaudella hyvinvointialueiden ohjausrakenteita kehitetään ja selkiytetään. Valtakunnalliset tavoitteet laaditaan jatkossa valtiovarainministeriön koordinoimana koskemaan kaikkia hyvinvointialueiden tehtäviä. Tullessaan voimaan nämä valtioneuvoston yhteiset tavoitteet hyvinvointialueille korvaavat nyt voimaantulevat tavoitteet.

Kahdeksan tavoitetta

Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisia tavoitteita on kaikkiaan kahdeksan. Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteiden ytimessä ovat yhdenvertaisuus, kustannusvaikuttavuus, yhteistyö ja tieto. Valtakunnallisten tavoitteiden valmistelun lähtökohtana ovat olleet väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa ja taloutta koskevat seurantatiedot. Valtioneuvosto hyväksyi päivitetyt tavoitteet istunnossaan 25.1.2024. 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Linda Soikkeli, p. 0295 163 002, [email protected]

Sotilasvammalakia muutetaan sotainvalidien asumispalveluiden korvaamisen osalta

Hallitus esittää, että vuosien 1939–1945 sotien johdosta vahingoittuneelle tai sairastuneelle, laitoshoitoon oikeutetulle sotainvalidille korvattaisiin vuokran osuus asumispalveluissa Valtiokonttorin harkinnan perusteella. Asumispalveluiden piirissä sotainvalidi joutuu tällä hetkellä maksamaan itse palveluasumisen vuokran.

Muutos tehtäisiin Valtiokonttorin laatuvaatimukset täyttävän laitoshoidon palveluntarjoajien vähentymisen johdosta, jonka seurauksena usealla hyvinvointialueella sotainvalideilla ei ole enää mahdollisuutta päästä Valtiokonttorin maksusitoumuksella annettavaan laitoshoitoon omassa maakunnassaan. Ehdotettu muutos mahdollistaisi sen, että sotainvalidit saisivat olla viimeiset vuotensa hoidettavana lähellä omaisiaan ilman, että maksavat vuokran osuuden asumispalveluistaan itse. 

Vuokran korvaamista koskevan muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja:

hallitussihteeri Emmi Äärynen, p. 0295 163 515, [email protected]

Lisäeläkelaitosten toimintaa sujuvoitetaan 

Esityksen mukaan lisäeläkesäätiöistä ja lisäeläkekassoista annetun lain johtoa ja hallintojärjestelmää koskevaa lukua sekä varojen sijoittamista ja vastuuvelan kattamista koskevia säännöksiä ehdotetaan muutettavaksi.

Johtoa ja hallintojärjestelmää koskevaa lukua muutettaisiin siten, että lisäeläkesäätiön ja lisäeläkekassan säännöissä voitaisiin määrätä eläkkeensaajan rinnastamisesta vakuutettuun tiettyjä hallintoa koskevia säännöksiä sovellettaessa. Lisäksi ehdotetaan muutettavaksi vakuutettujen edustajia ja hallituksen jäsenien valitsemista koskevaa säädöstä. Esityksen hallintojärjestelmää koskevien ehdotusten tavoitteena on joustavoittaa lisäeläkelaitosten toimintaa tilanteissa, joissa vakuutettujen määrä on vähentynyt heidän siirtyessään eläkkeensaajiksi.

Lakiin ehdotetaan myös täsmennystä koskien pysyvän ylikatteen palauttamista osakkaalle. Lisäksi esityksessä ehdotetaan, että vastuuvelan kattamista joustavoitettaisiin täsmentämällä kiinteistövakuudellisiin velkakirjoihin sovellettavia säädöksiä. Lisäksi säännöstä vastuuvelan kattamisesta pankkitalletuksilla ja säännöstä OECD-valtion rinnastamisesta ETA-valtioon säännellyn markkinan osalta muutettaisiin. Tarkoituksena on mahdollistaa vastuuvelan kattaminen hieman nykyistä laajemmin säännellyn markkinan ulkopuolelle tehdyillä sijoituksilla.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.5.2024.

Lisätietoja    

lakimies Noora Silmonen, p. 0295 163 266, [email protected]