Hyppää sisältöön

Suomi sitoutuu kansainväliseen rokotetutkimukseen koronavirusrokotteen kehittämiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2020 15.12
Tiedote 97/2020

Hallitus tukee viidellä miljoonalla eurolla rokotteen kehittämistä uutta koronavirusta vastaan. Suomen rahoitus kohdistetaan epidemiavalmius- ja innovaatiokoalitiolle ja Kansainväliselle rokoteinstituutille. Suomi liittyy samalla molempien yleishyödyllisten järjestöjen jäseneksi.

Epidemiavalmius- ja innovaatiokoalitioon Suomi liittyy sosiaali- ja terveysministeriön päätöksellä. 

Liittymishakemus Kansainvälisen rokoteinstituutin perustamissopimukseen on käsitelty valtioneuvostossa 16. huhtikuuta, ja Tasavallan Presidentin on tarkoitus vahvistaa hakemus 17. huhtikuuta. Tämän jälkeen liittymisestä laaditaan hallituksen esitys eduskunnalle. 

Suomi rahoittaa rokotekehitystä viidellä miljoonalla eurolla 

Suomen hallitus päätti jo 12. maaliskuuta rahoittaa epidemiavalmius- ja innovaatiokoalition (CEPI, Coalition for Epidemic Preparedness Innovation) ja Kansainvälisen rokoteinstituutin (IVI, International Vaccine Institute) työtä koronavirusrokotteen kehittämiseksi. 

Rahoituksesta neljä miljoonaa euroa on kohdennettu epidemiavalmius- ja innovaatiokoalitiolle ja miljoona euroa Kansainväliselle rokoteinstituutille.

Tällä hetkellä uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin (Covid-19) ei ole rokotetta tai lääkehoitoja. Rokotteen kehittäminen on käytännössä ainoa tapa pysäyttää viruksen leviäminen. Käynnissä on kymmenien rokotevaihtoehtojen kehittämistyö ympäri maailmaa. 

Rokotteiden kehittämisen jälkeen alkavat rokotteiden tuotanto ja jakelu, joihin myös liittyy paljon haasteita. Tarve rokotteille on valtava, ja tautitilanne maailmalla on eri vaiheissa. Suomi pitää tärkeänä sitä, että turvallisten, laadukkaiden ja kohtuuhintaisten rokotteiden saatavuus varmistetaan kaikissa maissa. 

Jäsenyys lisää Suomen mahdollisuuksia vaikuttaa kansainväliseen rokotekehitystyöhön

Järjestöjen jäsenenä Suomella on mahdollisuus vaikuttaa kansainväliseen rokotekehitystyöhön, jolla pyritään päättämään COVID-19-pandemia ja varaudutaan tuleviin uhkiin.

Epidemiavalmius- ja innovaatiokoalitio CEPI toimii hankerahoittajana, tukee rokotetutkimusta ja -kehitystä sekä vahvistaa tuotantokapasiteettia. Kansainvälinen rokoteinstituutti tekee kansainvälistä yhteistyötä rokotetutkimuksessa, tuotekehityksessä ja kapasiteetin vahvistamisessa erityisesti kehittyvissä maissa. 

Kansainvälinen rokotusinstituutti on ollut mukana mahasuolikanavan bakteeritautien, kuten lavantauti- ja kolerarokotteiden kehittämisessä ja niiden tehon tutkimisessa köyhien maiden väestöjä varten. 

Sittemmin instituutti on laajentanut toimintaansa muun muassa shigella-rokotteen ja MERS-rokotteen kehitystyöhön sekä näiden tautien taakan arvioon. MERS-rokotteen kokemuksen pohjalta instituutti tekee nyt Covid-19 taudilta suojaavan rokotteen kehitystyötä.

Rokotteiden ja lääkkeiden lisäksi maailmanlaajuisesti tarvitaan pitkän aikavälin toimia terveysturvallisuuteen liittyvän valmiuden parantamiseksi. 

Investoinnit terveysjärjestelmiin ja hyvään poikkihallinnolliseen yhteistyöhön kaikissa maissa ovat avainasemassa varauduttaessa tuleviin rajat ylittäviin uhkiin, joilla on terveysvaikutuksia. 

Lisätietoja:

Osastopäällikkö Päivi Sillanaukee, [email protected]
Kansainvälisten asiain neuvos Outi Kuivasniemi, p.0295 163 117 [email protected]

Sivun alkuun