Hyppää sisältöön

Suomi tavoittelee jatkokautta Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n neuvostossa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2024 12.49
Tiedote
Mies laivan ohjaamossa ja teksti
Suomi hakee jatkokautta IMO-neuvostossa (Kuva: LVM)

Suomi on Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n neuvoston jäsen vuosina 2024–2025. IMO:ssa ratkotaan meriliikenteen turvallisuudelle, kestävyydelle ja teknologisille ratkaisuille keskeisiä kysymyksiä, ja siksi Suomi tavoittelee jatkokautta vuosille 2026–2027.

- Haemme jatkokautta neuvostossa, jotta voimme tulevaisuudessakin vaikuttaa merenkululle keskeisiin kysymyksiin. Esimerkiksi alan osaamistarpeet, digitaaliset ratkaisut ja kestävä merenkulku tuovat niin haasteita kuin mahdollisuuksia. Näissä aiheissa Suomella on paljon annettavaa, sanoo kansliapäällikkö Minna Kivimäki.

Suomi haluaa jatkaa työtä Kansainvälisen merenkulkujärjestön tehokkuuden, läpinäkyvyyden ja moniäänisyyden edistämiseksi. Jos Suomi valitaan uudelleen neuvoston jäseneksi, Suomi haluaa tuoda esiin erityisesti merenkulkualan koulutuksen ammattilaisten ja seuraavan sukupolven merenkulkijoiden ääntä.

Merenkulku on Suomen taloudelle ja kaikille suomalaisille tärkeää, sillä yli 90 prosenttia Suomen tavaratuonnista ja -viennistä kulkee laivoilla.

IMO kehittää merenkulun sääntelyä

IMO:lla (International Maritime Organization) on keskeinen rooli merenkulun kansainvälisten sääntöjen kehittämisessä. Vaaleilla valituista yhteensä 40 jäsenmaasta koostuva neuvosto ohjaa kokonaisvaltaisesti järjestön työtä yleiskokousten välisenä aikana. Neuvoston uudet jäsenmaat valitaan joulukuussa 2025.

IMO:ssa on 176 jäsenmaata. Suomi on ollut järjestön jäsen vuodesta 1959.

Lisätietoja:

Suomen pysyvän IMO-edustajan sijainen Eero Hokkanen, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 050 476 0401, [email protected]

Suomen pysyvän IMO-edustajan sijainen Anita Mäkinen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 040 162 4592. [email protected]