Valmentava esihenkilö johtaa osaamista parhaiten
”Että se organisaatio on olemassa vielä tulevaisuudessa, muuten se kuihtuu!”, huudahtaa tietokirjailija Karoliina Jarenko Hyvä paha johtaminen -podcastissa kysymykseen siitä, mikä merkitys osaamisen johtamisella on.
Osaamisen johtaminen on kokonaisvaltaista työtä, joka limittyy motivointiin, tavoitteiden asettamiseen ja vastuun antamiseen. Se on kiinteä osa kaiken toiminnan ja kulttuurin ke-hittämistä. Se on uudistumista, joka kumpuaa strategiasta. Se on ratkaisuja ja käytäntöjä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Se on kykyä tunnistaa tarvittavaa osaamista.
Osaamisen johtaminen edellyttää strategian ohella toimintaympäristön syvää tuntemusta ja organisaatiossa mukana elämistä, jotta näemme kokonaisuuksia ja muutosprosesseja, emme vain yksittäisiä hankkeita tai tilannekuvia.
Henkilöstöstrategiamme mukaisesti panostamme liikenne- ja viestintäministeriössä henkilöstön jatkuvaan osaamisen ja oppimiskyvyn kehittämiseen sekä vuorovaikutteiseen johtamiseen. Me uskomme, että paras esihenkilö osaamisen johtamiseen on valmentava esihenkilö.
Jos esihenkilö menneessä maailmassa ohjasi johdettavansa koulutukseen, valmentava esihenkilö sparraa, oivalluttaa ja innostaa työtekijöitä oppimaan ja kehittymään.
Valmentava johtaja esimerkiksi antaa säännöllistä ja rakentavaa palautetta, auttaa työntekijöitä asettamaan realistisia ja saavutettavissa olevia tavoitteita, edistää työntekijöiden sisäistä motivaatiota ja sitoutumista sekä rohkaisee työntekijöitä ottamaan enemmän vastuuta omasta oppimisestaan ja kehityksestään.
Valmentava johtaja johtaa osaamista myös luomalla oppimismyönteistä ilmapiiriä omalla esimerkillään. Hän reflektoi omaa toimintaansa sekä kehittää omia toimintatapojaan. Ja kenties tärkeimpänä: hän mahdollistaa asioiden yhteistä tulkintaa ja merkityksenantoa varaamalla aikaa ja tilaa yhteiselle ajattelulle.
Jokainen liikenne- ja viestintäministeriön nykyinen esihenkilö on käynyt vuoden 2024 aikana läpi ministeriömme oman valmentavan johtamisen valmennusohjelman. Valmennuksessa on käyty läpi monia teemoja, jotka tukevat myös osaamisen johtamista. Näitä konkreettisia taitoja ovat esimerkiksi palautteen antamisen ja itseohjautuvuuden tukemisen taidot. Strategisemmalla tasolla valmennuksessa on puhuttu muun muassa siitä, miten johtamisella tuetaan konsernistrategian tavoitteiden saavuttamista.
Kun valmentava esihenkilötyö koetaan onnistuneeksi, olemme erinomaisella tiellä myös osaamisen johtamisen osalta. Parhainkaan meistä ei onnistu yksin, vaan vastuu on yhteinen. Työnantaja, esihenkilö ja kollegat vaikuttavat kaikki omalta osaltaan. Suurin merkitys on tietenkin meistä jokaisella itsellämme - millä asenteella suhtaudumme uuteen!
Marjo Puputti
kehittämispäällikkö, konserniohjausosasto