Hyppää sisältöön

Ministeri Essayah vierailee Tornionlaaksossa torstaina 29.8.

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2024 14.26
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah vierailee Tornionlaaksossa 29.8.2024 ja tutustuu Euroopan suurimpaan vesistökunnostusprojektiin TRIWA LIFE -projektiin, jonka tavoitteena on ennallistaa vaelluskaloille tärkeitä virtavesiä, kosteikkoja ja poistaa vaellusesteitä. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa osallistuu samalle vierailulle.

Ministeri Sari Essayah osallistuu torstaina 29.8.2024 vierailulle, jossa tutustutaan TRIWA LIFE -hankkeen eri osa-alueisiin pitkin Tornionjoen vartta. Ministeri pitää puheen vierailun avajaistilaisuudessa Ruotsin Kattilakoskella. Tilaisuudessa puhuvat myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, Ruotsin ilmasto- ja ympäristöministeri Romina Pourmokhtari ja Norrbottenin maaherra Lotta Finstorp.

TRIWA LIFE (The Torne River International Watershed LIFE) on Tornionjoen vesistöalueen kunnostushanke, jossa ennallistetaan ihmisen muokkaamia joki- ja puroympäristöjä Suomen ja Ruotsin puolella. Esimerkiksi puun uittoa varten perattuja vesistöjä ennallistetaan ja vaellusesteitä poistetaan.

Yksi hankkeen suurimmista töistä on vaellusyhteyden palauttaminen Tengeliönjoen vesistöön. Portimokosken ohi rakennettavat kalatiet vapauttavat yli 970 kilometriä vaellusreittiä vaelluskaloille. Portimokosken kalatien rakentamiseen on ohjattu TRIWA-hankkeen lisäksi merkittävästi rahoitusta MMM:n Nousu-ohjelmasta, jonka osuus on noin 600 000 euroa.

”Tornionjoki, Väylä, on läpi historian yhdistänyt Suomen ja Ruotsin. Se ei ole vain virta, vaan yhteisöllisyyden, elinvoiman ja elannon lähde. Triwa-hanke onkin erinomainen esimerkki Tornionjokilaakson hyvästä yhteistyöstä”, ministeri Essayah toteaa. 

Lisätietoa TRIWA LIFE -hankkeesta löytyy Lapin ELY-keskuksen sivuilta.

Kuva: Tengeliönjoen Portimokosken voimalaitos. Lapin ely-keskus. Tiedote: Tengeliönjoen Portimokosken voimalaitoksen kalateiden rakentaminen alkoi elokuussa.

Lisätietoja:
Ministerin erityisavustaja Sonja Falk, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 911 4546, [email protected]
Ministerin erityisavustaja Marjo Anttoora, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 176, [email protected]
Vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 0295 162 123, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 152, [email protected] (kalatalous)

EU ja kansainväliset asiat Kalat Luonto ja ilmasto Vesi