Hyppää sisältöön

Ruokaketjun kehittämishankkeet on valittu ja kasvuohjelma etenee

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2024 14.40
Tiedote

Ruoka-alan kasvuohjelma etenee suunnitelmien mukaisesti. Ruokaketjun hankehaku päättyi 21.10., ja toteutettavat hankkeet on nyt valittu. Tämä on tärkeä osa hallitusohjelman ruokapoliittisten tavoitteiden saavuttamista, mukaan lukien elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2031 mennessä.

Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen

Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan toimijat on valittu. Ruokaviraston päätöksen mukaan Ruokatieto ry ja Suvi ry eli Suomen elintarvikevientiyhdistys muodostavat yhdessä ruokaviennin kasvualustan. Tämä alusta kokoaa yritysten ääntä ja toimii tiiviissä yhteistyössä hallinnon ja muiden toimijoiden kanssa.

-    Ruokaviennin kasvualusta on merkittävä askel kohti Suomen elintarvikeviennin kasvua. Se yhdistää elintarvikeyritykset, vientipalveluita tarjoavat yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat, ja rakentaa yhdessä ruokaviennin strategiaa, sanoo valtiosihteeri Päivi Nerg.

Maa- ja metsätalousministeriö on kutsunut OTT Pekka Timosen selvityshenkilöksi arvioimaan ja antamaan esityksen, mikä olisi valtion rooli vienti palveluiden turvaamisessa. Selvitys valmistuu alkuvuodesta 2025.

Osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen

Helsingin yliopisto aloittaa kansainvälisen ruokaviennin ja gastronomian maisteriohjelman suunnittelun vuonna 2025. Hanke sisältää myös ensimmäisen opintovuoden toteutuksen.

Kasvualustan ja maisteriohjelman hankkeet rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja Ruokavirasto vastaa niiden hallinnoinnista. Rahoitusta myönnettiin yhteensä noin 1,6 miljoonaa euroa. Hankkeet voivat alkaa aikaisintaan 1.12.2024 ja päättyvät viimeistään 30.11.2027.

Hankkeiden lisäksi maa- ja metsätalousministeriö on tilannut konseptin elintarvikeyritysten kansainvälistymisvalmennuksesta, jota pilotoidaan vuoden 2025 aikana.

TKI-toiminta

Vuonna 2025 maa- ja metsätalousministeriö käynnistää rahoitushaun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille. Ruokajärjestelmän kestävyysratkaisuihin kohdennetaan 2 miljoonaa euroa. Rahoitus suunnataan tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, jotka tukevat Food2.0 -veturihanketta

Käynnissä oleva selvitystyö ”Kestävää kasvua uusista arvoketjuista” valmistuu alkuvuodesta 2025. Selvityksen toteuttavat Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto.

Ruokamaakuva ja –diplomatia, ruokamatkailu Suomeen

Suomen ruokamaakuvan ja ruokamatkailun vahvistamiseen panostetaan aktiivisilla viestintätoimilla, hyödyntäen Visit Finlandin rakenteita. Suomen maakuva vahvistuu myös Osakan maailmannäyttelyssä, jossa Suomi esittelee biotalousalan kestäviä ratkaisuja.

Ruokamaakuvatyö ja ruokadiplomatia ovat saaneet vahvistusta syksyllä ulkoministeriössä aloittaneen teemasuurlähettilään myötä. Yhteistyö ulkoministeriön kanssa tiivistyy, kun bio- ja kiertotalouden teemalähettiläs Eija Rotinen saa alkuvuodesta työparikseen maa- ja metsätalousministeriön ruoka-asiantuntijan. Haku tehtävään päättyy 12.12.2024. Työparin toimenkuvaan kuuluu olennaisesti ruokaviennin edistäminen.

Ruokaviraston tiedote: Uusille ruokaketjuhankkeille avustusta noin 1,6 miljoonaa euroa

Lisätietoja:

Anni Savikurki, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 171, etunimi.sukunimi(a)gov.fi
Iina Mattila, ministerin erityisavustaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 524 5032, etunimi.sukunimi(a)gov.fi

Ruoka-alan kasvuohjelma on täydentyvä toimenpidekokonaisuus, jolla tavoitellaan ruokajärjestelmän kestävyyttä, kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ohjelmalla tavoitellaan myös investointeja ja alan yritysten kasvua ja työpaikkojen lisäämistä. Tärkeässä roolissa on tuotteiden arvonlisän kasvattaminen. Orpon hallituskauden aikana tavoitteena on pysyvien vientirakenteiden muodostaminen ja eri vientitoimijoiden yhteistyön tiivistäminen, jotta ruokavienti kaksinkertaistuu vuoteen 2031 mennessä.
Kasvuohjelman kokonaisuudessa on tällä hetkellä neljä osa-aluetta:
•    Ruokaviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen
•    Osaamisen ja vientivalmiuksien kehittäminen
•    TKI –toiminta
•    Ruokamaakuva ja –diplomatia, ruokamatkailu Suomeen

Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä Ruoka ja maatalous