Projekten för att utveckla livsmedelssystemet har valts och tillväxtprogrammet framskrider
Tillväxtprogrammet för livsmedelsbranschen framskrider enligt planerna. Ansökningstiden för projekt inom livsmedelskedjan löpte ut den 21 oktober, och de projekt som ska genomföras har nu valts. Det här är en viktig del av åtgärderna för att uppnå de livsmedelspolitiska målen i regeringsprogrammet, som också är att fördubbla livsmedelsexporten före 2031.
Utvecklandet av en företagsorienterad tillväxtplattform för livsmedelsexport
De aktörer som ska ingå i den företagsorienterade tillväxtplattformen för livsmedelsexport har valts. Enligt Livsmedelsverkets beslut ska Föreningen Matinformation rf och föreningen Suomen elintarvikevientiyhdistys ry bilda en tillväxtplattform för livsmedelsexport. Genom plattformen kan företagen främja sina intressen och samarbeta effektivare med förvaltningen och övriga aktörer.
- Tillväxtplattformen för livsmedelsexporten är ett viktigt steg för att öka Finlands livsmedelsexport. Den förenar livsmedelsföretag, företag som erbjuder exporttjänster och aktörer inom tredje sektorn, som ska utarbeta en gemensam strategi för livsmedelsexporten, säger statssekreterare Päivi Nerg.
Statens roll i exportfrämjandet behöver ännu utredas ytterligare. Ministeriet har tillsatt en utredare för att utreda vilka uppgifter staten borde ha och i vilken form staten borde delta i arbetet för att främja exportfrämjande. Resultatet av utredarens arbete kommer i början av 2025.
Utvecklingen av kompetensen och exportberedskapen
Helsingfors universitet inleder planeringen av ett magisterprogram för internationell livsmedelsexport och gastronomi 2025. Inom projektet planeras också det första studieåret i utbildningen.
Projekten för tillväxtplattformen och magisterprogrammet finansieras av jord- och skogsbruksministeriet, och Livsmedelsverket har ansvaret för projektförvaltningen. Projekten har beviljats finansiering för sammanlagt cirka 1,6 miljoner euro. Projekten kan inledas tidigast den 1 december 2024, och de ska avslutas senast den 30 november 2027.
Utöver projekten har jord- och skogsbruksministeriet även beställt ett koncept för internationaliseringshandledning för livsmedelsföretag. Ett pilotprojekt för detta genomförs under 2025.
FoUI-verksamhet
År 2025 utlyser jord- och skogsbruksministeriet finansiering för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt. För hållbara lösningar inom livsmedelssystemet anvisas 2 miljoner euro. Finansieringen riktas till forsknings- och utvecklingsprojekt som stöder projektet Food2.0.
Det pågående utredningsarbetet om hållbar tillväxt genom nya värdekedjor slutförs i början av 2025. Utredningen genomförs av Teknologiska forskningscentralen VTT Ab, Naturresursinstitutet och Helsingfors universitet.
Matens roll för Finlandsbilden, diplomatin och turismen
Finland vill stärka matens roll för Finlandsbilden och turismen i Finland genom aktiv kommunikation där man utnyttjar Visit Finlands strukturer. Matens roll för Finlandsbilden stärks också vid världsutställningen i Osaka, där Finland presenterar hållbara lösningar inom bioekonomi.
Till arbetet med att stärka matens roll för Finlandsbilden och diplomatin bidrar också utnämningen av den temaambassadör som inledde sitt arbete vid utrikesministeriet i höst. Samarbetet med utrikesministeriet förbättras ytterligare när temaambassadören för bioekonomi och cirkulär ekonomi Eija Rotinen från ingången av nästa år får en livsmedelsexpert från jord- och skogsbruksministeriet som arbetspar. Ansökningstiden för livsmedelsexperten går ut den 12 december 2024. Rollen som arbetspar går främst ut på att främja livsmedelsexporten.
Mer information:
Anni Savikurki, specialsakkunnig, tfn. 0295 162 171
Iina Mattila, ministerns specialmedarbetare
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(snabel-a)gov.fi.
Tillväxtprogrammet för livsmedelsbranschen är en kompletterande helhet av åtgärder som syftar till att skapa ett hållbart, lönsamt och konkurrenskraftigt livsmedelssystem. Målet med programmet är också att det ska leda till investeringar, tillväxt och fler jobb i företagen inom branschen. Programmet är viktigt för att ökaprodukternas förädlingsvärde. Ett av målen under Orpos regeringsperiod är att skapa bestående exportstrukturer och intensifiera samarbetet mellan olika aktörer inom exporten så att livsmedelsexporten fördubblas före 2031.
Tillväxtprogrammet som helhet omfattar för närvarande fyra delområden:
- En företagsorienterad tillväxtplattform för livsmedelsexport
- Kompetens och exportberedskap
- FoUI-verksamhet
- Matens roll för Finlandsbilden, diplomatin och turismen i Finland