Valtioneuvosto hyväksyi asetusmuutoksia
Valtioneuvosto vahvisti asetukset koskien eläinten hyvinvointikorvausta, EU-viljelijätukien ehdollisuuden valvonta-asetusta ja nautaeläin- ja tärkkelysperunapalkkioiden muutoksia vuodelle 2025.
Eläinten hyvinvointikorvausta koskevalla asetusmuutoksella pannaan täytäntöön komission lokakuussa 2024 hyväksymä Suomen CAP-suunnitelman muutos. Asetusmuutoksella halutaan tarkentaa toimenpiteiden toteuttamista: toimenpiteitä on toteutettava koko sitoumuskauden ajan tuotantomuotoon liittyviä tavanomaisia tuotantotaukoja lukuun ottamatta.
Kastraatiokivun lievitys -toimenpiteeseen lisättiin puudute. Jatkossa toimenpiteessä on käytettävä puudutetta ja kipulääkettä. Puudute on toimenpiteen ehtona vain vuosina 2025 ja 2026, koska puudutteen käyttö tulee kastraation yhteydessä pakolliseksi 1.1.2027 alkaen.
Nautojen poikima-, hoito- ja sairaskarsinat -toimenpiteessä tarkennettiin ikää, ja muutoksella otetaan huomioon myös naudat, jotka ovat iältään tasan 12 kuukautta. Vasikoiden olosuhteiden parantaminen -toimenpiteessä on vuoden 2025 alusta maatilalla oltava syntyville vasikoille pakastettua ternimaitoa, ternimaitojauhetta tai täydennysrehua, joka sisältää ternimaitoa tai naudan immunoglobuliinia.
Sosiaalisen ehdollisuuden seuraamusjärjestelmä vahvistettu
Sosiaalinen ehdollisuus tuo EU:n viljelijätukien ehdoksi 1.1.2025 alkaen tiettyjä työehtoihin ja työturvallisuuteen liittyviä asioita, joiden laiminlyöminen voi johtaa tukimenetyksiin. Valtioneuvosto vahvisti asetuksella sosiaalisen ehdollisuuden seuraamusjärjestelmän lisättäväksi EU:n viljelijätukien ehdollisuuden valvonta-asetukseen vuodesta 2025 alkaen. Seuraamusjärjestelmä pohjautuu EU:n lainsäädännön mukaisiin prosenttipohjaisiin seuraamuksiin, jotka ovat vastaavat kuin muussakin ehdollisuudessa. Sosiaalisen ehdollisuuden valvonnan suorittaa työsuojeluviranomainen normaalien valvontojensa ohessa. EU:n viljelijätukien ehdollisuuden valvonta-asetus ei aiheuta erityisiä vaatimuksia sosiaalisen ehdollisuuden valvonnalle, koska viljelijöitä velvoittava työehtoihin ja työturvallisuuteen liittyvä lainsäädäntö on jo voimassa. Sosiaalisen ehdollisuuden käyttöönotosta on päätetty CAP-kauden 2023–2027 valmistelun yhteydessä.
Lisäksi EU:n viljelijätukien ehdollisuuden valvonta-asetuksen eläinten hyvinvoinnin lakisääteisiä hoitovaatimuksia tarkennettiin tuotantoeläimille tehtävien toimenpiteiden osalta.
Muutoksia nautaeläin- ja tärkkelysperunapalkkioihin vuodelle 2025
Valtioneuvosto vahvisti asetuksen vuodelta 2025 maksettavasta tuotantosidonnaisesta tulotuesta. Asetuksen mukaan EU:n tuotantosidonnaista tulotukea voidaan viime vuoden tapaan maksaa yhteensä noin 101,7 miljoonaa euroa maidolle, naudanlihalle, lampaan- ja vuohenlihalle sekä tietyille peltokasveille. Haastavan kannattavuustilanteen takia tärkkelysperunapalkkion enimmäismäärärahaa korotetaan 0,5 miljoonalla eurolla.
Lisäksi AB-tukialueella maksettavaa emo- ja lypsylehmäpalkkiota korotetaan 1,0 miljoonalla eurolla. Koska tuotantosidonnaisen tuen enimmäismäärää ei ole mahdollista EU-säädösten vuoksi korottaa, yhteensä 1,5 miljoonan euron korotukset vähennetään C-tukialueen sonnipalkkiosta. Tämä vähennys kompensoidaan sonnien kasvattajille kokonaisuudessaan korottamalla kansallista C-tukialueen sonnien tukea vastaavalla määrällä.
Palkkiota hakevien eläintenpitäjien on erityisen tärkeää tarkistaa säännöllisesti, että eläinten tunnistus- ja rekisteröintitiedot ovat oikein nautarekisterissä sekä lammas- ja vuohirekisterissä. Eläinten syntymät, poistot ja tilalle saapumiset on merkittävä rekisteriin seitsemän vuorokauden aikana tapahtumasta. Jotta eläin voisi saada palkkion vuonna 2025, eläimen oikeine tietoineen tulee näkyä rekisterissä ns. viitepäivänä. Viitepäivä nautaeläinpalkkioissa on 31.1.2025 paitsi teurashiehopalkkiossa 10.1.2025. Teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkiossa eläinten nopeakiertoisuuden takia on kaksi viitepäivää, jotka ovat 10.1.2025 ja 1.6.2025. Kaikkien eläinpalkkioiden hakeminen on mahdollista vain sähköisesti Vipu -palvelun kautta 7.-23.1.2025.
Liitteenä olevassa taulukossa ovat palkkioiden enimmäis- ja yksikkömäärät. Yksikkömäärät ovat tässä vaiheessa arvioita, lopulliset maksettavat yksikkömäärät saattavat poiketa tässä esitetyistä.
Loppukeväästä 2025 tarkistetaan kaikkien EU:n kokonaan rahoittamien suorien tukien lopulliset yksikkömäärät, kun kaikki hakemustiedot ja valvontatiedot ovat käytettävissä. Suorat tuet tulee olla maksettuina kesäkuun loppuun mennessä.
Liite
EU:n eläin- ja peltokasvipalkkiot vuonna 2025
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisasiantuntija Eeva Loikkanen p. 0295 162 015 (Eläinten hyvinvointikorvaukset)
erityisasiantuntija Auli Nurmi, p. 0295 162 304 (EU:n tuotantosidonnaiset palkkiot)
erityisasiantuntija Antti Unnaslahti, p. 0295 162 426 (EU:n tuotantosidonnaiset eläinpalkkiot)
erityisasiantuntija Susanna Ahlström, p. 0295 162 436 (Lakisääteiset hoitovaatimukset koskien eläimille tehtäviä toimenpiteitä)
erityisasiantuntija Tiia Liuhala p. 0295 162 183 (Sosiaalinen ehdollisuus)
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)gov.fi
Lisätietoa MMM:n verkkosivuilla
CAP-suunnitelman muutokset hyväksytty (tiedote 9.10.2024)
Lisätietoa Ruokaviraston verkkosivuilta
Nautaeläinten tunnistaminen ja rekisteröinti