Hyppää sisältöön

Vihreää teollisuutta ja hiiliviljelyä Nurmeksessa

Julkaisuajankohta 26.9.2024 17.02
Uutinen

Maaseutuparlamentin ensimmäisen päivän retkillä tutustuttiin maaseudun elinkeinoelämään. Nurmeksen vihreän teollisuuden alueelle on rakentumassa uusiutuvan energian laitoksia ja maataloudessa ympäristö- ja ilmastovastuullisuus ovat arkipäivää.

Nurmeksen kaupunki on ottanut vihreän siirtymän huomioon omassa toiminnassaan. Maaseutuparlamentin retkellä tutustuttiin mm. vihreän teollisuuden alueelle. Alue on vahva biotuote- ja kiertotalouskeskittymä, jossa pääraaka-aineena käytetään lähialueelta korjattua puuta. Alue on 56 hehtaaria ja teollisuustontteja on 12. Alueen raakapuuterminaalin varastokapasiteetti on 300 000 kuutiota.

-Alueella on teollisuusraide, jonka Nurmeksen kaupunki omistaa. Teollisuusraide on mahdollistanut sisäterminaalin perustamisen, mikä tehostaa pitkiä sisämaakuljetuksia ja tarjoaa lähialueen vientiteollisuudelle ekologisen ja joustavan vaihtoehdon satamakuljetuksiin, kertoo kaupunginjohtaja Pasi Parkkinen

Vihreän teollisuuden alueelle on suunnitteilla biokaasulaitos, joka on Suomen Lantakaasu Oy:n satelliittilaitos Kiuruveden biokaasulaitokselle. Suomen Lantakaasu Oy on Valion ja energiayhtiö St1:n yhteisyritys. Nurmekseen tuleva biokaasulaitos tuottaa maatilojen lannasta ja muista maatalouden sivutuotteista biokaasua ja hygienisoitua lannoitetta. Hanke on edennyt rakennuslupavaiheeseen. Lisäksi alueelle on suunnitteilla biometanolia valmistama laitos. Teknologiakonserni Andritz ja Suomen Säätöenergia ovat tehneet sopimuksen tuotantolaitoksen perustamisesta.  

Kohti hiilineutraalia maitoketjua

Nurmeksessa sijaitsee myös Pasolan maitotila, joka panostaa ympäristö- ja ilmastovastuullisuuteen tuotannossaan. 

Tilalla hiiliviljely on arkipäivää. Nurmen seassa kasvaa lisäksi esimerkiksi puna-apilaa ja timoteitä. Nämä syväjuuriset kasvit auttavat hiilensidonnassa. Nurmi kynnetään joka neljäs vuosi. 

Lisäksi ilmastopäästöjä pienennetään eläinten ruokinnassa käytettävällä uudella rehun lisäaineella, joka pienentää lehmän pötsissä syntyvän metaanin määrää jopa 30 prosenttia. 

-Ilmastovastuullisuus on meille tärkeää. Olimme mukana Valion pilottihankkeessa, jossa rehun lisäaineella 3-NOP-yhdisteellä ilmastopäästöjä voidaan vähentää ja jatkaneet sen käyttöä, kertoo maatilan isäntä Hannu Gröhn

Energiatehokkuuteen on myös tilalla panostettu. Maatilan koneiden suhteen tehdään myös yhteistyötä lähellä olevien maatilojen kanssa.

-Pihattonavetan valaistus vaihdettiin LED-valoihin ja lisäksi meillä on aurinkopaneelit. Kaikkia koneita ei tarvitse hankkia itse. Meillä on lähialueen viljelijöiden kanssa myös yhteiskäytössä olevia koneita. Olemme myös lähdössä mukaan tulevan biokaasulaitoksen toimintaan, Gröhn jatkaa.

Kahden lypsyrobotin pihattonavetassa on noin 100 lehmää ja 100 päätä nuorkarjaa. 

-Pihatossa lehmillä on vapaus mennä jaloittelemaan, syömään ja lypsylle, silloin kun ne haluavat. Keskimäärin lehmät menevät kolme kertaa päivässä lypsylle. Eläinten hyvinvointiin panostetaan myös hyvillä kuivikkeilla ja hyvällä ilmanvaihdolla, Gröhn kertoo.  

Maaseutuparlamentti jatkuu 27.-28.9. Nurmeksessa Pielisareenalla. Ohjelmaan voi osallistua paikan päällä tai seurata verkossa Yle Areena Suorat-kanavalla. Maa- ja metsätalousministeri pitää avajaispuheen 27.9. klo 11.40.