Hyppää sisältöön

Ministeri Sari Multalan puhe Kansallismuseon laajennusosan peruskiven muuraustilaisuudessa 17.5.2024

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2024 15.03
Puhe
Ministeri Sari Multala.

Arvoisat juhlavieraat, distinguished guests, ärade festpublik!

Tänään muuraamme Kansallismuseon laajennusosan peruskiven. Minulle on suuri kunnia kulttuuriministerinä olla todistamassa tätä historiallista ja kauan odotettua hetkeä. 

Today is the day when we will be laying the foundation stone for the expansion of the National Museum. As Minister of Culture, it is a great honour for me to witness this landmark moment.  

I dag murar vi grundstenen för utbyggnaden av Nationalmuseet. Det är en stor ära för mig att som kulturminister få vara med och vittna detta historiska ögonblick, som vi så länge väntat på.

Edellisen kerran tällä tontilla iskettiin lapio maahan museotyömaalla vuonna 1905, kun Kansallismuseon päärakennuksen rakentaminen alkoi. 119 vuotta sitten Suomi oli vielä osa Venäjän valtakuntaa ja elettiin epävarmoja ja levottomia aikoja. Museorakennus valmistui vuonna 1910 ja avautui yleisölle kuusi vuotta myöhemmin – Suomen itsenäistymisen aattona. 

Silloin arkkitehtuurikilpailun voittajaksi oli valittu arkkitehtitoimisto Gesellius, Lindgren, Saarisen suunnitelma, jonka toteutuksena syntyi Kansallismuseon ikoniseksi muodostunut päärakennus. Sen rinnalle Arkadianmäelle kohosi 20 vuotta myöhemmin Eduskuntatalo. Yhdessä nämä kansalliset instituutiot ovat vuosikymmeniä hallinneet Mannerheimintieltä avautuvaa maisemaa. Uudet kulttuurirakennukset ovat nousseet niiden rinnalle vahvistaen tätä sivistyksen, taiteen ja kulttuurin monumentaalikeskustaa.

Nyt on myös Kansallismuseon satavuotiaaseen muuriin murrettu aukko, josta tulee aikanaan avautumaan näkymä Uuteen Kansallismuseoon. Lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin vuonna 2019 JKMM Arkkitehtien kilpailuehdotus ”Atlas”. 

Vaikka suuri osa rakennuksesta sijoittuu maan alle, sen maanpäällisen paviljonkiosan katos leviää tulevaisuudessa kutsuvasti kaikille avoimen puistoalueen ylle. Kansallismuseo saa uudessa rakennuksessa tilat, jotka tarjoavat sille mahdollisuuden kansainvälisesti korkeatasoisten vaihtuvien näyttelyiden toteuttamiselle ja vastaanottamiselle sekä monipuolisen tapahtumatoiminnan toteuttamiselle.

Den nya, moderna och stiliga byggnaden kommer på ett fantastiskt sätt att passa ihop med den gamla huvudbyggnaden och symboliskt beskriva början på en ny era i Finlands nationalmuseums historia. Museet är dock inte bara en byggnad eller ett monument, utan det följer med sin tid och finns till för människor. 

Den nya tillbyggnaden tjänar en övergripande förnyelse av Nationalmuseets verksamhet: en interaktiv, mångsidig internationell museiverksamhet.  Byggnades arkitektur ger en stark signal: Nationalmuseet tillhör alla - kansallismuseo kuuluu kaikille.

Juuri nyt tämä viesti on tärkeämpi kuin koskaan. Elämme monin tavoin kriisien sävyttämää aikaa, jossa koetaan turvattomuutta ja yhteiskunnassa syntyy vastakkainasetteluja. Museotoiminnan syvällisenä tarkoituksena on yhdistää ihmisiä ja nähdä menneestä oppien tulevaisuuteen.

Kulttuuriperintö on yhteiskunnan yhteinen voimavara, joka toimii siltana ihmisten välillä. 

Kansallismuseon ainutlaatuiset kokoelmat ovat yhteinen perintömme, joka kuvastaa muuttuvaa ja monimuotoistuvaa yhteiskuntaamme, sen erilaisia ihmisiä ja yhteisöjä. Kansallismuseossa kaikkien Suomessa elävien tarinat kytkeytyvät yhteen, voimme oppia menneestä, ymmärtää muutosta ja vaikuttaa tulevaisuuteen. 

Suomalaisen yhteiskunnan elinvoima kumpuaa kulttuuristamme. Museot ovat tänään suositumpia kuin koskaan, ne houkuttelevat kävijöitä läheltä ja kaukaa. Investoinnit kulttuuriin ja kulttuurinperintöön ovatkin investointeja tulevaisuuteen, kestävään ja hyvinvoivaan yhteiskuntaan. Tämän myönteisen kehityksen jatkuminen tulee yhteisvoimin turvata.

At the National Museum, the dream of an additional building has lived for a long time. Today we are taking a big step towards making this dream come true. We at the Ministry of Education and Culture are pleased to have been able to contribute towards this goal. It was during the centenary of Finland's independence that the decisions were made on launching and funding this museum project.

Hankkeen lähtökohtana on ollut Kansallismuseon toiminnan kehittäminen. Ylijohtaja Elina Anttila on jatkanut edeltäjänsä, edesmenneen ylijohtaja Helena Edgrenin määrätietoista työtä Kansallismuseon lisärakennuksen toteuttamiseksi. 

Museoviraston pääjohtaja Tiina Merisalo edeltäjineen on ollut vahvasti tukemassa hankkeen etenemistä. Kansallismuseon ja Museoviraston henkilökunta ja asiantuntijat ovat tehneet valtavan työpanoksen niin toiminnan uudistamisessa kuin rakennushankkeen eteenpäinviemisessä. Haluan kiittää ja onnitella teitä kaikkia pitkäjänteisestä ja näkemyksellisestä työstänne!

Museon rakennuttamisesta vastuu on Senaatti-kiinteistöillä. Senaatti-kiinteistöjen asiantuntemus ja kokemus vaativien hankkeiden toteuttamisesta on ollut korvaamattoman tärkeää. 

Arkkitehtonisesti kunnianhimoisen rakennuksen toteuttaminen vaativalle rakennuspaikalle tiukassa kustannusraamissa on edennyt haasteista huolimatta erinomaisessa yhteistyössä rakennuttajan, suunnittelijoiden, käyttäjien ja rakentajien kesken. 

Distinguished guests, bästa publik
This museum is also our legacy for future generations. On this special day, I would like to congratulate everyone involved in the project. 

Murandet av en grundsten är en högtidlig och historisk händelse. Museet är också vårt arv för kommande generationer. Jag vill gratulera alla som deltagit i genomförandet av projektet på denna festliga dag.

Arvoisat kuulijat,
Peruskiven muuraus on juhlallinen, historiallinen tapahtuma. Tämä museo on myös perintömme tuleville sukupolville. Haluan onnitella kaikkia hankkeen toteuttajia tänä juhlapäivänä ja toivottaa menestystä uudistuvalle Kansallismuseolle!