Hyppää sisältöön

Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä rangaistavaa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2006 11.50
Tiedote -

Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttö tulee rangaistavaksi. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa rikoslain muutos tulemaan voimaan 1. lokakuuta 2006.

Hyväksikäyttöön syyllistyy se, joka lupaamalla tai antamalla välitöntä taloudellista arvoa edustavan korvauksen saa parituksen tai ihmiskaupan kohteena olevan henkilön ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai siihen rinnastettavaan seksuaaliseen tekoon.

Teosta tuomitaan myös se, joka ryhtyy edellä mainittuun seksuaaliseen tekoon parituksen tai ihmiskaupan kohteena olevan henkilön kanssa käyttäen hyväkseen jonkun kolmannen henkilön lupaamaa tai antamaa korvausta.

Rangaistukseksi seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä tuomitaan sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Myös hyväksikäytön yritys on rangaistava.

Nykyisin voimassa olevaa rangaistussäännöstä seksuaalipalvelujen ostamisesta alle 18-vuotiaalta nuorelta täydennetään siten, että myös kyseisestä rikoksesta tuomitaan se, joka käyttää toisen henkilön korvaamia seksuaalipalveluja. Seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta voidaan edelleenkin tuomita enintään yksi vuosi vankeutta.

Seksuaalipalvelujen myyminen ja ostaminen yleisellä paikalla on jo nykyisin rangaistavaa järjestysrikkomuksena. Siitä voidaan määrätä rikesakko tai sakko. Lokakuun alussa voimaan tuleva uusi rangaistussäännös seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä on voimassa tekopaikasta ja yhteydenottotavasta (esimerkiksi matkapuhelimen tai internetin käyttö) riippumatta.

Seksikaupan kohteena olevien henkilöiden hyväksikäytön kriminalisoimisella pyritään suojaamaan parituksen tai ihmiskaupan kohteena olevia henkilöitä ja heikentämään paritus- ja ihmiskaupparikosten toimintaedellytyksiä.

Eduskunta edellyttää lausumassaan, että prostituoitujen käytettäviksi järjestetään riittävästi sellaisia tukitoimia, joilla edistetään heidän mahdollisuuksiaan irtautua prostituutiosta ja siirtyä työelämän piiriin.

Ihmiskauppaa ja maahanmuuttajien salakuljetusta
koskevat YK-sopimuksen lisäpöytäkirjat

Presidentin esittelyssä on tarkoitus vahvistaa myös lait ihmiskauppaa ja maahanmuuttajien salakuljetusta koskevien lisäpöytäkirjojen saattamisesta voimaan Suomessa. Pöytäkirjat liittyvät Suomessa vuonna 2004 voimaan saatettuun kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaiseen YK:n yleissopimukseen.

Lisäpöytäkirjoilla on tärkeä periaatteellinen ja käytännöllinen merkitys ihmiskaupan ja maahanmuuttajien salakuljetuksen torjunnassa sekä ihmiskaupan kohteena olleiden henkilöiden auttamisessa. Niihin on jo liittynyt huomattava määrä valtioita, muun muassa valtaosa Euroopan unionin jäsenvaltioista.

Lisäpöytäkirjojen kansallinen voimaansaattaminen ei edellytä lainsäädäntömuutoksia, koska niiden edellyttämät kriminalisointivelvoitteet on toteutettu jo vuonna 2004.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, puh. (09) 1606 7723
sähköposti: [email protected]