Hoppa till innehåll

Straffbart utnyttja en person som är föremål för sexhandel

justitieministeriet
Utgivningsdatum 24.8.2006 11.50
Pressmeddelande -

Det blir straffbart att utnyttja en person som är föremål för sexhandel. Avsikten är att republikens president skall stadfästa ändringen av strafflagen så att den träder i kraft den 1 oktober 2006.

Skyldig till utnyttjande gör sig den som genom att utlova eller ge en ersättning som representerar ett direkt ekonomiskt värde får någon som är föremål för koppleri eller människohandel att ha samlag eller företa en därmed jämförlig sexuell handling.

För gärningen döms också den som företar ovan nämnda sexuella handling tillsammans med en person som är föremål för koppleri eller människohandel och därvid drar fördel av en ersättning som utlovats eller getts av en tredje part.

Straffet för utnyttjande av en person som är föremål för sexhandel är böter eller fängelse i högst sex månader. Också försök till utnyttjande är straffbart.

Den gällande straffbestämmelsen om köp av sexuella tjänster av en ung person under 18 år kompletteras så att för detta brott döms även den som använder sexuella tjänster som ersätts av någon annan person. Den som köper sexuella tjänster av en ung person kan fortfarande dömas till fängelse i högst ett år.

För närvarande är köp och försäljning av sexuella tjänster på allmän plats en straffbar ordningsförseelse, för vilken ordningsbot eller böter kan föreläggas. Den nya straffbestämmelsen om utnyttjande av en person som är föremål för sexhandel som träder i kraft i början av oktober skall gälla oberoende av platsen och kontaktsättet (t.ex. användning av mobiltelefon eller internet).

Genom att kriminalisera utnyttjandet av personer som är föremål för sexhandel försöker man skydda personer som är föremål för koppleri eller människohandel och försämra verksamhetsförutsättningarna för sådan kriminalitet som människohandel och koppleri. Riksdagen förutsätter i sitt uttalande att det för prostituerade ordnas adekvata stödtjänster för att ge dem bättre möjligheter att komma ifrån prostitution och inträda i arbetslivet.

FN-konventionens tilläggsprotokoll om människohandel och människosmuggling

Vid presidentföredragningen är avsikten också att stadfästa lagar om sättande i kraft i Finland av tilläggsprotokollen om människohandel och människosmuggling. Protokollen hänför sig till FN:s konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet som sattes i kraft i Finland 2004.

Tilläggsprotokollen spelar en viktig principiell och praktisk betydelse för kampen mot människohandel och människosmuggling samt för att hjälpa personer som varit utsatta för nämnda brott. Ett stort antal stater har redan anslutit sig till dem, bl.a. största delen av Europeiska unionens medlemsstater.

Det nationella ikraftsättandet av tilläggsprotokollen förutsätter inga ändringar i lagstiftningen, eftersom de kriminaliseringsförpliktelser som de förutsätter uppfylldes redan 2004.

Ytterligare upplysningar: lagstiftningsrådet Janne Kanerva, tfn (09) 1606 7723
e-post: fö[email protected]