Hyppää sisältöön

Jälkiarviointi: Yhteisöjen etäkokouksiin liittyvää sääntelyä pidetään yleisesti toimivana

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 16.7.2024 14.19
Tiedote

Oikeusministeriö on selvittänyt yhteisöjen etäkokoussääntelyn toimivuutta. Jälkiarviointi toteutettiin kyselytutkimuksilla yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tulosten mukaan lakimuutoksen tuomia mahdollisuuksia pidettiin yleisesti positiivisina ja hyödyllisinä.

Yhteisölakien etäosallistumista ja etäkokouksia koskeva sääntely muuttui heinäkuussa 2022. Osakeyhtiöille, osuuskunnille, asunto-osakeyhtiöille ja yhdistyksille annettiin silloin pysyvä mahdollisuus etäkokousten järjestämiseen. Uudistuksen tavoitteena oli parantaa osakkaiden ja jäsenten mahdollisuuksia osallistua kokouksiin. 

Nyt valmistuneessa jälkiarvioinnissa selvitettiin lain toimivuutta ja sitä täydentävän ohjeistuksen ja neuvonnan tarvetta. Etäkokouksiin liittyvän sääntelyn käyttöönotosta kerättiin tietoja kyselyillä vuoden 2023 ja kevään 2024 aikana.

Yleisesti uuden sääntelyn tuomat mahdollisuudet koettiin positiivisiksi ja hyödyllisiksi. Suurin osa vastaajista ei ollut kyselyyn vastaamisen aikaan vielä hyödyntänyt uuden sääntelyn tuomia mahdollisuuksia.

Perinteinen kokous oli yleisin tapa järjestää kokous. Hybridikokous oli toiseksi suosituin tapa kokousten järjestämiseen.

Haastavaksi uuden etäkokoussääntelyn osalta koettiin kokouksen tietoteknisiin käytänteisiin liittyvät ongelmat sekä yhteisöjen jäsenten digiosaamisen vaihtelevuus. Osassa vastauksia todettiin etäkokousmenettelyn heikentävän vuorovaikutusta kokouksessa.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Satu Pentikäinen, p. 0295 150 282, [email protected]

Julkaisu: Yhteisöjen etäkokoussääntelyn toimivuus. Jälkiarviointi