Hyppää sisältöön

Aasian luonnonkatastrofin suosituksista lähes kaikki toteutettu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2006 11.34
Tiedote -

Valtioneuvosto on tänään käsitellyt tapaninpäivänä 2004 Aasian luonnonkatastrofia selvittäneen tutkintalautakunnan tutkintaselostuksen ja lautakunnan antamat suositukset ja päättänyt niiden johdosta toteutettavat toimenpiteet. Suurimman osa suosituksista valtionhallinto on jo toteuttanut. Toimenpiteillä pyritään varautumaan vastaaviin katastrofeihin tulevaisuudessa.

Martti Ahtisaaren johtama suuronnettomuuden tutkintalautakunta antoi kesäkuussa 2005 tutkintaselonteon, joka sisälsi lukuisia toimenpidesuosituksia. Suositusten pohjalta valtionhallinnossa lähdettiin kehittämään mallia valtion kriisinjohtamiseksi. Malli sisältyy myös kaikkien hallinnonalojen yhteistyönä valmistuneeseen ehdotukseen yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisen strategiaksi, josta valtioneuvoston on tarkoitus tehdä periaatepäätös mahdollisimman pian.

Tsunamikatastrofin jälkeen valtionhallinnossa on parannettu merkittävästi kriisivalmiutta. Syksyllä 2005 otettiin käyttöön kaikki hallinnonalat kattava päivystys- ja hälytysjärjestelmä ja erityissuojattu viestintäverkko. Valtionjohdon käytössä on johtokeskus, joka mahdollistaa poikkeusolojen johtamisen lisäksi Aasian luonnonkatastrofin kaltaisten erityistilanteiden johtamisen.

Kussakin ministeriössä ja sen hallinnonalalla on valmiussuunnitelmat, joiden tarkistamisesta valmiuspäälliköt ovat huolehtineet. Ministeriöiden välinen yhteistoiminta varmistetaan valmiuspäällikkökokouksissa, joissa mm. sovitetaan yhteen eri ministeriöiden valmiussuunnitelmat. Lisäksi on järjestetty valmiusharjoituksia ja koulutettu avainhenkilöstöä.

Verkkoviestintää on parannettu monin tavoin. Kansalaisia varten on avattu myös puhelinpalvelu, jota käytettiin keväällä 2006 lintuinfluenssatiedotukseen.

Myös pohjoismaista ja EU-yhteistoimintaa on tehostettu poikkeustilanteiden varalle. Lentoevakuointeja varten on olemassa kapasiteettia ja lääkintäryhmät voidaan hälyttää nopeasti onnettomuusalueelle.

Valtioneuvosto myös päätti, että toimenpidesuositusten johdosta vielä vireillä olevia hankkeita jatketaan. Oikeusministeriö jatkaa valmiuslakiesityksen valmistelua, valmismatkalain uudistamista sekä henkilötietojen suojaa koskevan lainsäädännön muutostarpeen arviointia. Sisäasiainministeriö kehittää uhrintunnistustoimintaa sekä selvittää kadonneiden etsintään ja pelastamiseen erikoistuneen Finnrescueforcen nopean käyttöönoton edellytyksiä. Puolustusministeriö puolestaan selvittää raskaan ilmakuljetuskyvyn hankkimista ja ottaa työssään huomioon kuljetuskyvyn hyödyntämisen evakuoinneissa ja ambulanssikoneena.

Sosiaali- ja terveysministeriö kehittää uhrien ja omaisten psykososiaalisen tukea sekä selvittää katastrofiin joutuneiden toimeentulon turvaamista. Liikenne- ja viestintäministeriö jatkaa luonnonkatastrofien varoitusjärjestelmän kehittämistä. Onnettomuustutkintakeskus seuraa toimenpidesuositusten täytäntöönpanoa.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Mirja Kurkinen, oikeusministeriö, puh. (09) 1606 7621

Leena Luhtanen