Osallisuus on yhteinen asia
Seuraavat vaalit ovat tänä keväänä, kun kuntiin ja hyvinvointialueille valitaan uudet valtuutetut. Luvassa on tuttuun tapaan keskustelua ihmisen kokoisista asioista, itsensä likoon laittamista ja lukemattomia kohtaamisia vaalitapahtumissa eri puolilla Suomea – ja digitaalisesti. Tarvitsemme kunnissa ja hyvinvointialueilla yhä syvempää yhteistyötä, jota korostamme kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa KANEssa alue- ja kuntavaaleihin valmistauduttaessa.
Otetaan yhä useampi ihminen mukaan
Kannustamme puolueita asettamaan ehdolle ihmisiä, jotka edustavat kansalaisia monipuolisesti. Esimerkiksi kokemus järjestö- ja vapaaehtoistoiminnasta antaa ehdokkaille valmiuksia puntaroida kansalaisten tarpeita ja vastata niihin.
Osa suomalaisista kokee osattomuutta ja voimattomuutta, eivätkä he saa välttämättä ääntään kuuluviin. Suomalaisia on rohkaistava luottamaan omiin kykyihinsä osallistua ja vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin.
Alue- ja kuntavaalit ovat hyvä hetki keskustella ehdokkaiden kanssa, miten tuemme eri-ikäisten ja eri taustoista tulevien ihmisten osallistumista ja oppimista lähiyhteisöissään. Avoin hallinto tukee osallistumista ja paikallista kehittämistä, kuten esimerkiksi Oulun kaupungissa tehtävä yhteistyö osoittaa.
Pidetään huolta ehdokkaiden arvostuksesta vaalikeväänä
Suuri osa vuoden 2019 eduskuntavaalien ehdokkaista koki olonsa turvalliseksi kampanjoidessaan. Myös vuoden 2021 kuntavaaleja kuvataan suhteellisen rauhalliseksi. Vuoden 2019 eduskuntavaaliehdokkaat arvioivat kuitenkin, että vaalihäirinnän uhka voi kasvaa tulevaisuudessa.
Muistutamme neuvottelukunnan alue- ja kuntavaalitavoitteissa, että aktiivisen kansalaisuuden on oltava turvallista. Sen on oltava sitä myös vaalikampanjoissa ja -tapahtumissa. Kriittinen, rakentava keskustelu ja vastakkaiset näkemykset kuuluvat demokratiaan. Yhteiskuntamme on vakaa, eikä vastakkainasettelu ole syvää. Kuitenkaan aivan kaikenlaista, repivää keskustelua, ei saa eikä pidä hyväksyä tai normalisoida.
Voimme jokainen vaikuttaa siihen, miten kohtaamme toisemme. Varmistetaan yhdessä, ettei vaalihäirintä vähennä ehdokkaiden halua kampanjoida. Lisätään keskinäistä luottamusta ja rakennetaan asiallista keskustelukulttuuria digitaalisestikin.
Osallisuus ja yhteistyö ovat eteenpäin vieviä voimia vaalien jälkeenkin
Me kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnassa toivomme, että mahdollisimman moni asettuu ehdolle, käy äänestämässä sekä osallistuu paikallisten palveluiden kehittämiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun vaalien jälkeenkin. Kunnissa ja hyvinvointialueilla päivitetään vaalivuonna osallisuusohjelmia ja hyvinvointisuunnitelmia. Ne kehittävät kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä ja vahvistavat sitä kautta kestävää demokratiaa.
Suosittelemme ehdokkaita ja päätöksentekijöitä tutustumaan avoimen hallinnon oppaaseen Practical Guide for Policymakers on Protecting and Promoting Civic Space, jonka Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkaissut viime syksynä. Opas kehottaa torjumaan syrjintää ja lisäämään yhdenvertaista osallistumista. Kansalaisten osallistuminen mahdollistaa avointa, vastuullista ja kestävää julkista päätöksentekoa.
Kirjoittajat
Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto toimii kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan puheenjohtajana. Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva on neuvottelukunnan varapuheenjohtaja. Neuvottelukunta julkaisi lokakuussa 2024 tavoitteensa kevään 2025 alue- ja kuntavaaleihin.
Taina Susiluodon kuva: © Suomen Olympiakomitea / kuvaaja: Jetro Stavén
KANEn tavoitteet alue- ja kuntavaaleihin 2025
KANE oikeusministeriön verkkosivuilla