Hyppää sisältöön

Valkretsgränsen ändras mellan Birkaland och Mellersta Finland

justitieministeriet
Utgivningsdatum 14.9.2006 11.26
Pressmeddelande -

När Längelmäki kommun slås samman med Jämsä och Orivesi städer vid ingången av 2007 ändrar det gränsen mellan Birkalands och Mellersta Finlands valkretsar. Sammanslagningen påverkar inte antalet ledamöter som väljs från dessa valkretsar.

Flera andra kommunsammanslagningar träder i kraft samtidigt men de inverkar inte på gränserna mellan valkretsarna. Statsrådet antog en proposition om ändring av bestämmelserna om valkretsindelningen så att den börjar stämma överens med den ändrade kommunindelningen. Republikens president har för avsikt att avlåta propositionen till riksdagen den 15 september.

De ändringar i kommunindelningen som träder i kraft vid ingången av 2007 är följande:

Mellersta Finlands valkrets: Sumianens kommun samt Suolahti och Äänekoski städer går samman till Äänekoski stad.

Egentliga Finlands valkrets: Mietonens och Mynämäki kommuner går samman till Mynämäki kommun.

Birkalands valkrets: Viljakkala kommun ansluts till Ylöjärvi stad. Suodenniemi kommun ansluts till Vammala stad. Luopioinens och Pälkene kommuner går samman till Pälkäne kommun. Längelmäki kommun ansluts till Jämsä och Orivesi städer, varvid gränsen mellan Birkalands och Mellersta Finlands valkretsar ändras något. Toijala stad och Viiala kommun går samman till Akaa stad.

Södra Savolax valkrets: Haukivuori kommun ansluts till S:t Michels stad. Pieksämäki stad och Pieksänmaa kommun går samman till Pieksämäki stad.

Uleåborgs valkrets: Kuivaniemi och Ii kommuner går samman till Ii kommun. Vuolijoki kommun ansluts till Kajana stad. Ruukki och Siikajoki kommuner går samman till Siikajoki kommun.

Satakunta valkrets: Kodisjoki kommun ansluts till Raumo stad.

Vasa valkrets: Vörå och Maxmo kommuner går samman till Vörå-Maxmo kommun.

Ytterligare upplysningar: lagstiftningsrådet Eero J. Aarnio, tfn (09) 1606 7694
e-post: fö[email protected]

Leena Luhtanen