Hyppää sisältöön

Vanhusasiavaltuutetun tehtävän perustaminen etenee

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2021 11.37
Tiedote

Vanhusasiavaltuutetun tehtävän perustaminen etenee. Tasavallan presidentti vahvisti tänään vanhusasiavaltuutetun tehtävää koskevan lain. Laki tulee voimaan 19.8.2021. 

- Suomeen tarvitaan itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka keskittyy toiminnassaan ikääntyneiden asemaan ja oikeuksiin. Vanhusasiavaltuutettu voi aktiivisella vaikuttamistyöllä vahvistaa vanhusten oikeuksien toteutumisen yhteiskunnassa, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Lain tultua voimaan oikeusministeriö alkaa valmistella vanhusasiavaltuutetun nimittämistä. Vanhusasiavaltuutetun on määrä aloittaa toimintansa mahdollisimman pian hakuprosessin ja viran täyttämisen jälkeen. 

Vanhusasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka toimii yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston yhteydessä. Valtuutetun tehtävänä on edistää ikääntyneiden oikeuksien toteutumista. 

Vanhusasiavaltuutetun tehtävät painottuvat ennakolliseen vaikuttamiseen sekä seurantaan ja arviointiin. Vanhusasiavaltuutetulla ei ole toimivaltaa ratkaista yksittäistapauksiin liittyviä kanteluita.

Vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Valtioneuvosto.fi/päätökset 

Lisätiedot: erityisasiantuntija Jasmiina Jokinen, puh. 0295 150 078, [email protected]
 

Anna-Maja Henriksson