Hyppää sisältöön

Suomi palauttaa sisärajatarkastukset 13.-29.11. Euromed -ulkoministerikokouksen turvallisuuden varmistamiseksi

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 9.11.2006 11.00
Tiedote -

Valtioneuvosto päätti tänään 9.marraskuuta palauttaa sisärajatarkastukset maanantaista 13. päivästä marraskuuta keskiviikkoon 29. päivään marraskuuta 2006 Tampereella 27. ja 28.11.2006 järjestettävän Euromed -ulkoministerikokouksen turvallisuuden varmistamiseksi. Käytettävissä olevan tiedon mukaan kokoukseen ei kohdistu mitään erityistä uhkaa.

Sisärajatarkastusten väliaikaisen palauttamisjakson aikana kaikkiin sisärajan kautta maahan tuleviin tai maasta lähteviin henkilöihin ei kohdenneta rajatarkastusta. Tarkastukset suoritetaan Euroopan unionin henkilöiden liikkumista rajojen yli koskevan säännöstön (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 562/2006) sekä Suomen kansallisen rajatarkastusten palauttamista koskevien säännösten mukaisesti.

Käytännössä rajatarkastustoimenpiteet kohdennetaan keskeisimmille rajanylityspaikoille, mutta niitä voidaan lisäksi suorittaa mm. Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisellä maarajalla. Tarkastusten palauttaminen ei edellytä matkustajilta tavallisesta tilanteesta poikkeavien matkustusasiakirjojen mukana pitämistä.

Euroopan unionin piirissä sisärajatarkastuksia on palautettu terrori-iskujen pelossa ja pyrittäessä varmistamaan yleinen järjestys ja turvallisuus suurien yleisötapahtumien, kuten jalkapallo-ottelujen yhteydessä. Sisärajatarkastukset on lähes poikkeuksetta palautettu myös Euroopan unionin huippukokousten yhteydessä. Suomi palautti sisärajatarkastukset vuonna 2005 yleisurheilun Maailmanmestaruuskisojen turvallisuuden varmistamiseksi sekä syksyllä 2006 ASEM -huippukokouksen ja Lahden epävirallisen päämiestapaamisen turvallisuuden varmistamiseksi.

Lisätietoja: hallitusneuvos Tomi Vuori, 020410 6600