Hyppää sisältöön

Regeringen föreslår en ny lag som ska styra skyddet av sådan infrastruktur som är kritisk för samhällets funktionsförmåga samt stärkandet av motståndskraften

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2024 14.53
Pressmeddelande

Den 19 december lämnade regeringen en proposition till riksdagen med förslag till lag om skydd av samhällets kritiska infrastruktur och om stärkande av samhällets motståndskraft. Genom den nya lagen stärks den samhälleliga resiliensen och den nationella säkerheten i enlighet med regeringsprogrammet.

Genom lagen genomförs Europaparlamentets och rådets direktiv om kritiska entiteters motståndskraft i den nationella lagstiftningen. Detta innebär nya krav för Finland, såsom myndighetsuppgifter i anslutning till identifiering av och tillsyn över aktörer som producerar samhällets vitala tjänster, det vill säga kritiska aktörer.

Genom det så kallade CER-direktivet (Critical Entities Resilience) förbättras motståndskraften och funktionssäkerheten hos kritiska tjänster på EU:s inre marknad. Målet är att harmonisera identifieringen av kritiska aktörer samt förfarandena och kriterierna för motståndskraft i EU och att skapa tydliga samarbetsförfaranden mellan medlemsstaterna.

- EU-ländernas samarbete för att skydda kritisk infrastruktur stöder också Finlands egen beredskap och kompletterar det nationella försörjningsberedskapsarbetet. Den kraftigt förändrade säkerhetspolitiska miljön har ytterligare ökat behovet av att förbättra samhällets resiliens i allmänhet, säger inrikesminister Mari Rantanen.

Lagens och direktivets tillämpningsområde omfattar elva sektorer: transporter, energi, bankverksamhet, finansmarknadsinfrastruktur, hälso- och sjukvård, livsmedel, dricksvatten, avloppsvatten, digital infrastruktur, offentlig förvaltning och rymden.

Nya skyldigheter för företag och andra aktörer som producerar vitala tjänster

Lagförslaget, som beretts under ledning av inrikesministeriet, fastställer arrangemangen för myndighetsverksamheten samt de gemensamma krav, kriterier och centrala skyldigheter som gäller alla aktörer. I lagförslaget är inrikesministeriet det samordnande ministeriet. Nya uppgifter föreslås för sektorministerierna, andra myndigheter och för företag som under 2026 identifieras som kritiska. Sektorministerierna ska ansvara för identifieringen av kritiska aktörer enligt direktivet.

Tillsyn över kritiska aktörer, det vill säga till exempel företag som producerar vitala tjänster, ska utövas av tillsynsmyndigheter som utsetts inom ministeriernas förvaltningsområden. De aktörer som identifierats som kritiska åläggs senare nya skyldigheter att skydda sin kritiska infrastruktur. Tidsplanen för ikraftträdandet fastställs närmare i direktivet. Skyldigheterna hänför sig till riskbedömning, planen för motståndskraft, säkerställande av motståndskraften samt förfaranden vid incidenter.

Mer information:
Eero Kytömaa, konsultativ tjänsteman, inrikesministeriet, tfn 0295 488 280, [email protected]
Johanna Hakala, regeringsråd, inrikesministeriet, tfn 0295 488 452, [email protected]